Heinrichs bei Weitra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heinrichs bei Weitra
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška587 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Heinrichs bei Weitra
Heinrichs bei Weitra
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha9,7 km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Heinrichs bei Weitra je část obce Unserfrau-Altweitra v Rakousku ve spolkové zemi Dolní Rakousy v okrese Gmünd. Leží na území Vitorazska. K 1. 1. 2021 zde žilo 190 obyvatel.

Název[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1918 se vesnice nazývala Heinreichs an Böhmen, v meziválečném období Heinreichs bei Weitra, během 2. světové války Heinreichs bei Gmünd a od roku 1945 Heinrichs bei Weitra. Název je odvozený od vlastního jména Heinrich, česky Jindřich.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Za dobu založení vesnice se považuje 1. třetina 13. století, nicméně v písemných pramenech je uvedena až roku 1391 v podobě "Hainreichs". Škola byla ve vsi zřízena zároveň s farou, s výukou se skončilo v roce 1977.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Hlavními zdejšími výrobními obory jsou zemědělství a lesní hospodářství. Na konci roku 2018 se na obecním katastru rozkládala zemědělsky obhospodařovaná půda na 389 hektarech a lesy na 552 hektarech.

Ve vsi existují následující spolky: dobrovolní hasiči, okrašlovací spolek Příhraničí, pivní spolek a krojovaná kapela. Ve vsi působí rovněž hudební škola.[2]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Z vesnice vychází červená turistická značka, která vede kolem žulových skalních útvarů. Její kratší část je určena především dětem a je nazvána Erlebnisweg Heinrichs (Zážitková cesta Heinrichs). Lze po ní pokračovat dále na jihozápad a vystoupat na vrch Mandelstein (874 m n. m.) s vyhlídkou do Čech.[3]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postavený v novogotickém slohu v letech 1872–1875 podle plánů architekta Hermanna Schneidera. Předchůdkyní kostela byla kaple, kterou nechal v roce 1762 postavit Franz Josef Keuffel z Weitry. Ačkoliv byla v roce 1784 rozšířena o presbytář a získala statut farního kostela, přestala časem postačovat zvýšenému počtu věřících. Proto byla nahrazena stávajícím kostelem. Jeho vnitřní vybavení pochází částečně z původní kaple, částečně bylo přivezeno odjinud. To je případ i barokního oltářního obrazu Nanebevzetí Panny Marie, pocházejícího z kostela v Loibenu. Varhany pocházejí z roku 1911.
  • Na silničce s názvem Güterweg Harbach, vedoucí ke kopci Mandelstein, se nachází kaple Johanna Tanzera, zasvěcená Panně Marii. Byla postavena v roce v roce 1898 v sousedství velkého červenolistého buku, který měl pocházet z dob třicetileté války. Pokácen byl v roce 1998.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

V Heinrichsu se v roce 1952 narodil Ambros Ebhart, od roku 2007 opat benediktinského kláštera v Kremsmünsteru.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heinrichs bei Weitra na německé Wikipedii.

  1. Oficiální stránky obce Unserfrau-Altweitra [online]. [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. 
  2. Heinrichs – Musikheim [online]. Heinrichs bei Weitra: Gemeindeverband der Musikschule Oberes Waldviertel [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. 
  3. HEJNA, Petr. Romantické skalní vyhlídky nabízí rakouská strana Novohradských hor [online]. novinky.cz, 30. 8. 2017 [cit. 2022-05-27]. Dostupné online.