Heinrich Götz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heinrich Götz
Narození1866
Úmrtí1931 (ve věku 64–65 let)
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Heinrich Götz: Zámek Zyrowa
Heinrich Götz: Zámeček Weinberg, Karlsruhe

Heinrich Götz (18661931) byl vratislavský fotograf německého původu specializující na fotografii architektury a městské veduty.

V 90. letech 19. století absolvoval vzdělání ve Würzburgu u významného německého fotografa Carla Dauthendeya[1]. Od roku 1902 byl obyvatelem Vratislavi a zaměstnancem Eduarda van Deldena na Gartenstraße (dnes ulice Józefa Piłsudskiego). Roku 1904 se stal po odchodu van Deldena stal majitelem fotografického studia[2]. Jeho práce získaly ocenění na mnoha výstavách. Kolem roku 1910 si pronajal přízemí a třetí patro domu čp. 2 ve dnešní ulici Tadeusza Kościuszki. V přízemí pracoval a nahoře bydlel s rodinou.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Po první světové válce se věnoval vynálezům v technologii barevné fotografie[3]. Götzovo studio se specializovalo na fotografování architektury. Byl také skvělým portrétním fotografem. Mezi významné osobnosti, které fotografoval byli například: Max Berg, Hala Ludowa, městský radní Georga Cohna, architekt Richard Plüddemann a vratislavský starosta Georg Bender. Všechny jejich portréty byly vytvořeny ve studiu a měly reprezentativní charakter. Kromě snímků pořízených na žádost obce

Dokumentoval například restaurování a renovaci vratislavské radnice, byl autorem fotografií pro publikace o tehdejší architektuře, jako Slezské kostely (Schlesische Kirchen) – díla, které vyšlo v roce 1926. Publikoval také v časopise Schlesien, kde otiskl portréty, které se vyznačovaly osobními emocemi. Jednalo se o rodinné fotografie, často s malými dětmi.

Jeho snímky byly použity jako ilustrace pro různé studie na toto téma. Spolupracoval s Richardem Konwiarzem a Ludwigem Burgemeistrem. Kromě fotografické praxe se podílel i na organizační práci fotografů. V období 19031920 předsedal Slezské společnosti profesionálních fotografů. Byl autorem řady teoretických článků o fotografii. Inspiroval jej vynikající fotograf Hermann Krone, který byl také spojený s Wroclawí.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 Univerzitní knihovna Městského muzea ve Vratislavi uspořádala výstavu Nieznany portret miasta, která se skládala z více než 100 fotografií. Asi polovina z nich byly fotografie pocházejících z firmy van Deldena. Na vernisáži výstavy byl syn a vnuk Heinricha Götze.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Heinrich Götz: Hermann Krone. Zum hundertsten Geburtstag. In: Hans Seger und Erwin Hintze (Hrsg.): Jahrbuch des Schlesischen Museums für Kunstgewerbe und Altertümer (= Schlesiens Vorzeit in Bild und Schrift. Neue Folge). Selbstverlag des Schlesischen Altertumsvereins, vertreten durch Ferdinand Hirt, Breslau 1928

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prvního petrohradského daguerrotypisty cara Mikuláše I.
  2. Po krátký čas firma Eduarda van Deldena vlastnila dceřinou společností v Poznani
  3. Jeho vynálezy však nebyly významné

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Iwona Bińkowska, Marzena Smolarek: Nieznany Portret miasta – Fotografie Wrocławia z 2 połowy XIX i początku XX w (ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej). VIA s.c., Ratusz wrocławski 1997. ISBN 83-86642-56-4.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]