Břečťan popínavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hedera helix)
Jak číst taxoboxBřečťan popínavý
alternativní popis obrázku chybí
Břečťan popínavý (Hedera helix)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďaralkovité (Araliaceae)
Rodbřečťan (Hedera)
Binomické jméno
Hedera helix
L., 1753
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Břečťan popínavý (Hedera helix) je okrasná půdopokryvná a popínavá rostlina z čeledi aralkovitých.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Popínavá, vytrvalá, stálezelená rostlina s hlubokým kořenovým systémem a četnými příčepivými kořínky, které vyrůstají z uzlin na stonku a díky nimž se může břečťan šplhat vzhůru. Délka stonku může být až 15 m. Listy jsou na stonku postaveny střídavě, jsou 3–5 cm velké, kožovité, tmavě zelené, v okolí žilek často světleji zbarvené. Listy vykazují rozdílný tvar v přízemních partiích, kde jsou laločnaté, a v koncových nadzemních partiích na plodných větévkách, kde jsou listy celokrajné. Doba květu je od července do září listopadu. Plodem jsou malé tmavě modré nebo černé bobule, které na rostlině vydrží až do podzimu. Bobule jsou pro člověka jedovaté, pro ptáky však nejedovaté.

Pověry[editovat | editovat zdroj]

Dříve se tvrdilo, že se v břečťanu ukrývají jedovatí hadi a hlodavci.[zdroj?] Ani jedno tvrzení se zatím nepotvrdilo ani nevyvrátilo, je však pravda, že se v porostu z břečťanu často ukrývají drobní živočichové a v horních patrech hnízdí drobné ptactvo.

listy a květy
listy a květy

Využití[editovat | editovat zdroj]

Břečťan je využíván ve Velké Británii jako pokrývka budov (převážně budov postavených z cihel). Ve vedrech slouží jako izolace, při dešti chrání zdivo před nasákavostí. Při použití dřeviny na vertikální podložce musí být využito opory, jinak se při vysoké vlhkosti nebo větru může porost odtrhnout, srolovat nebo spadnout k zemi.

Mystika a magie[editovat | editovat zdroj]

Břečťan je symbolem nesmrtelnosti, přátelství a věrnosti. V antickém Řecku byl předáván při svatbě svatebním párům. Kvůli potřebě opory byl břečťan také ženským symbolem. Rostlina hrála významnou roli v Dionýsově (Bakchově) kultu. Bakchanti, Satyrové a Siléni jím byli ověnčeni. Břečťan zdobil také jejich thyrsy. Břečťan měl dále účinkovat jako lék na kocovinu, a to když se upletl do tvaru věnce a dal se chorému na hlavu.[1]

Areál rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Celá severní polokoule až po šedesátou rovnoběžku

Plody břečťanu popínavého

Stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Břečťan snáší přímé sluneční paprsky špatně, je to typická rostlina lesního podrostu, takže preferuje stín či polostín.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Je to okrasná rostlina, používaná ve výsadbách jako půdokryvnápopínavá. Průmyslově se z něj izolují jedovaté látky využívané k výrobě dezinfekčních přípravků.

Břečťan je též významnou léčivou rostlinou. Sbíranou drogou jsou listy. Přípravky jsou hlavně na vnější použití. Pomáhá při popálení sluncem, odstraňuje celulitidu, teplé obklady jsou dobré na pohmožděniny.[2]

Břečťan jako půdopokryvná dřevina

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Břečťan popínavý se mimo generativní množení rozmnožuje vegetativně, zakořeněním nadzemních částí. Uměle je množen pomocí řízkování, ale řízkovány jsou častěji dužnaté, nikoliv vyzrálé (dřevité) výhony, nejlépe vrcholové. Je tomu tak proto, že rychleji zakořeňují a dále rostou. U mnoha rostlin je důležitý termín řízkování: pro stálezelené rostliny je to obvykle červenec, ale břečtan zakoření kdykoliv během roku. Při zakořeňování je obvykle velmi důležitá teplota a vlhkost substrátu, ale i vysoká vzdušná vlhkost okolo části řízku nad povrchem substrátu. Zahrádkáři k dosažení optimálních podmínek používají skleněnou sklenici přiklopenou na řízek, případně igelitový sáček. K dosažení úspěchu je vhodné mírné zastínění a použití stimulátoru.

Jedovatost[editovat | editovat zdroj]

Bobule mohou vyvolat úporné průjmy a při požití většího množství mohou ohrozit člověka na životě. V malém množství se sušená droga (list) údajně používá zejména do sirupů proti kašli, nebo je toto použití někdy inzerováno v reklamách prodejci.[3] [4][5] Droga se však podle některých zdrojů nevykupuje[6] a podle odborné literatury nejen nevykupuje, ale ani nepoužívá.[7] Protože droga obsahuje směs toxických látek, není podle jiných zdrojů vhodné překračovat doporučené dávky ani drogu používat dlouhodobě.[8] Některé zdroje ale přímo uvádějí, že pro lidové léčení není břečťan vhodný.[9] Citliví jedinci mohou reagovat podrážděním už na dotyk rostliny.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. jlswbs.wordpress.com [online]. [cit. 2011-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-12. 
  2. KARLÍČKOVÁ, Jana. Expektorancia přírodního původu – díl druhý: Lípa malolistá a velkolistá, břečťan popínavý. S. 239. Praktické lékárenství [online]. Roč. 4, čís. 5, s. 239. Dostupné online. 
  3. Hedelix Sirup [online]. [cit. 2015-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-22. 
  4. Charakteristika kašle [online]. [cit. 2015-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-06. 
  5. HERBION NA VLHKÝ KAŠEL 7 MG/ML 1X150ML/1050MG+LŽ Sirup [online]. [cit. 2015-01-06]. Dostupné online. 
  6. Léčivá síla rostlin: Břečťan popínavý (Hedera helix L.) [online]. D- test. Dostupné online. 
  7. Břečťan, Hedera helix, popínavý [online]. [cit. 2015-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-06. 
  8. a b Hedera helix - břečťan popínavý [online]. botanika.wendys.cz. Dostupné online. 
  9. Břečťan popínavý (Hedera helix L.) [online]. botanika.borec.cz [cit. 2015-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]