Haxhi Lleshi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haxhi Lleshi
Narození19. října 1913
Reshani
Úmrtí1. ledna 1998 (ve věku 84 let)
Tirana
Alma materBělehradská univerzita
Povolánípolitik, voják a partyzán
Politická stranaPartia e Punës e Shqipërisë
Funkceprezident Albánie (1953–1982)
PodpisHaxhi Lleshi – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haxhi Lleshi (19. října 1913, Debar, Srbsko1. ledna 1998, Tirana, Albánie) byl albánský komunistický politik, člen Albánské strany práce.

Narodil se v roce 1913 do rodiny odpůrců albánského vůdce Ahmeta Zogu, která uprchla za hranice Albánie na území tehdejšího Srbska (dnes Severní Makedonie). Během druhé světové války se zapojil do partyzánského boje, kde patřil k velmi úspěšným velitelům povstaleckého vojska. Od roku 1942 velel vlastní partyzánské jednotce. Kromě Albánie bojoval se svojí 150člennou četou podle dohody s jugoslávskými partyzány i na území dnešní Severní Makedonie v prostoru města Debar a Kičevo. Jugoslávští partyzáni s touto dohodou souhlasili, protože pro ně bylo vhodnější, aby v Albánci obývané části dnešní Severní Makedonie bojovali na jejich straně Albánci, než Jihoslované.

Po skončení konfliktu byl prohlášen nastupujícím komunistickým režimem za Národního hrdinu Albánie.

Po zformování první antifašistické vlády v Albánii v roce 1944, kterou řídili komunisté, se stal ministrem vnitra, a to až do roku 1946. V roce 1953 se stal předsedou albánského parlamentu. Po Enveru Hodžovi, který vládl komunistické straně a Mehmetu Shehu, který byl premiérem, byl Lleshi třetím nejvlivnějším mužem v zemi.

Do penze odešel dne 22. listopadu 1982. Zemřel v roce 1998 v Tiraně.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]