Harpides grimmi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHarpides grimmi
alternativní popis obrázku chybí
Holotyp trilobita Harpides grimmi
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (animalia)
Kmenčlenovci (arthropoda)
Třídatrilobiti (trilobita) †
Řádharpetida
Čeleďharpididae
RodHarpides
DruhHarpides grimmi † (Barrande, 1872)
Binomické jméno
Harpides grimmi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Harpides grimmi je vzácný druh velkého ordovického trilobita z čeledi harpidae, poprvé nalezeného v 19. století, v okolí města Mirošov na Plzeňsku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Holotyp je velký cca 10 cm, jedinci chybí pouze ocasní štít a část trupu. Trilobit je velmi unikátně zachovalý v limonitické hornině, při poslední studii bylo zjištěno, že na fosilii jsou zachovalé měkké části trávicí trubice, což je velmi vzácné.

Historie nálezu[editovat | editovat zdroj]

Holotyp byl nalezen na skříni městského úřadu v obci Holoubkov, kde ho nejspíš odložil horník z nějakého blízkého železnorudného dolu. Trilobit byl totiž zachován v limonitické hornině, chudé železné rudě. Jako první tuto fosilii vlastnil vášnivý sběratel přírodnin Johanes Grimm, podle kterého byl druh pojmenován. Nepodařilo se mu však zjistit místo nálezu, a proto se chvíli začalo spekulovat o tom, jestli zkamenělina skutečně pochází z Čech. Způsob nalezení a unikátní zachování byly totiž téměř neuvěřitelné a takto zachovalé nálezy kompletních trilobitů ze stejných vrstev v okolí nebyly nikdy nalezeny. Zkamenělinu vystřídalo několik sběratelů, až ji nakonec získal paleontolog Joachim Barrande, který v roce 1852 trilobita popsal jako Harpides grimmi a stihl jej zapsat na konec prvního svazku svého díla Sisteme Silurian du Centre de la Boheme, detailní popis a vyobrazení vyšlo však až o 20 let později v roce 1872. Dnes je holotyp uložen ve sbírkách Národního muzea.

V roce 2013 bylo potvrzeno, že fosilie pochází z okolí Mirošova.[1] Další fosilie (pouze menší fragmenty) byly později objeveny na dalších místech, v mílinském souvrství [2] a mimo Českou republiku byli již kompletní jedinci nalezeni i v Maroku.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vzácného trilobita našel sběratel na skříni. Muzeum 3000 [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  2. Ordovik :: Dicranopeltis. m.dicranopeltis.webnode.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  3. Harpides. www.fossilmuseum.net [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online.