HTTP/3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

HTTP/3 je nadcházející třetí „velká“ verze protokolu HTTP, který slouží pro přenos informací ve službě World Wide Web. HTTP/3 je založený na předchozí pracovní verzi RFC „Hypertext Transfer Protocol (HTTP) over QUIC“[1]. QUIC je pokusný protokol transportní vrstvy, jehož počáteční vývoj vedla firma Google.

Předseda pracovních skupin HTTP a QUIC IETF Mark Nottingham vznesl 28. října 2018 v diskusi v elektronické konferenci oficiální žádost na přejmenování protokolu HTTP-over-QUIC na HTTP/3, aby byl „jasně identifikován jako další způsob navázání HTTP sémantiky na protokoly nižších vrstev ... aby lidé porozuměli jeho oddělení od QUIC“ a po dokončení a publikování pracovní verze přechod jeho vývoje z pracovní skupiny QUIC do pracovní skupiny HTTP[2]. V následující diskuzi, která trvala několik dní, byl Nottinghamův návrh přijat jeho kolegy v IETF, kteří v listopadu 2018 dali své oficiální schválení, aby se HTTP-over-QUIC stal HTTP/3[3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HTTP/3 na anglické Wikipedii.

  1. BISHOP, M. Hypertext Transfer Protocol (HTTP) over QUIC. IETF RFC. 2018-10-24. Dostupné online. 
  2. NOTTINGHAM, Mark. Identifying our deliverable. IETF Mail Archive. 2018-10-28. Dostupné online. 
  3. CIMPANU, Catalin. HTTP-over-QUIC to be renamed HTTP/3. www.zdnet.com. 2018-11-12. Dostupné online [cit. 2018-11-12]. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]