HIStory: Past, Present and Future, Book I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HIStory: Past, Present and Future, Book I
Obal alba HIStory: Past, Present and Future, Book I
Základní informace
InterpretMichael Jackson
Druh albastudiové a kompilační album
Vydáno16. června 1995
Nahránoleden 1994 – březen 1995[1]
Žánrypop, R&B
Délka148:45
Jazykangličtina
VydavatelstvíEpic, MJJ
ProducentiMichael Jackson, Jimmy Jam a Terry Lewis, Dallas Austin, Bruce Swedien, René Moore, David Foster, R. Kelly
Profesionální kritika
Michael Jackson chronologicky
Dangerous
(1991)
HIStory: Past, Present and Future, Book I
(1995)
Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix
(1997)
Singly z alba HIStory: Past, Present and Future, Book I
  1. „Scream/Childhood“
    Vydáno: 31. května 1995
  2. You Are Not Alone
    Vydáno: 15. srpna 1995
  3. Earth Song
    Vydáno: 27. listopadu 1995
  4. „This Time Around“
    Vydáno: 26. prosince 1995
  5. They Don't Care About Us
    Vydáno: 31. března 1996
  6. HIStory
    Vydáno: 30. července 1997
  7. „Stranger in Moscow“
    Vydáno: 28. srpna 1997
  8. „Smile“
    Vydáno: nevydáno
Některá data mohou pocházet z datové položky.

HIStory: Past, Present and Future, Book I je dvojalbum amerického zpěváka Michaela Jacksona, vydané 20. června 1995. Skládá se ze dvou disků. První disk nazvaný „HIStory Begins“ obsahuje 15 největších hitů z Jacksonových předchozích průlomových alb Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987) a Dangerous (1991). Druhý disk „HIStory Continues“ obsahuje 15 zbrusu nových skladeb, z nichž 12 Jackson sám napsal. Navíc si v nich zahrál na kytaru, klávesy, bicí, bubny a syntetizér. Alba HIStory se prodalo 20 milionů nosičů (CD) v době svého vydání a do dnešních dnů přes 40 milionů po celém světě. Je to nejprodávanější dvojalbum v historii a druhé nejprodávanější album 90. let. Bylo nejprodávanějším albem v 19 zemích světa a obdrželo celkem 5 nominací na cenu Grammy.

Singly[editovat | editovat zdroj]

Scream[editovat | editovat zdroj]

Pilotní singl je duetem se sestrou Michaela Janet Jacksonovou. Jedná se o jeho poslední spolupráci s ní. Píseň má agresivní text namířený proti bulvárním médiím.

Videoklip k písni měl rozpočet 7 milionů dolarů, což ho dělá nejdražším videoklipem v historii. Získal 11 nominací na MTV Music video awards, což je dodnes rekord. Úspěšně proměněné nominace byly za nejlepší taneční video, nejlepší choreografii a nejlepší uměleckou režii. Videoklip byl oceněn cenou Grammy za nejlepší videoklip. Natočen byl i krátký dokument The Making of Scream.

Childhood[editovat | editovat zdroj]

Nevyšel jako samostatný singl, ale byl přidán jako doplněk k singlovému vydání písně „Scream“. Také vyšel na soundtracku k filmu Zachraňte Willyho 2. Píseň je o jeho těžkém dětství. V pozdějších letech řekl, že je to jeho nejupřímnější autobiografická píseň.

K písni se natočil i stejnojmenný videoklip.

You Are Not Alone[editovat | editovat zdroj]

Tato píseň se stala historicky prvním singlem, který se dostal v hitparádě Billboard na první místo ve dni vydání. Stala se tak 13. singlem Michaela Jacksona na prvním místě v americkém žebříčku. Skladba získala nominace na cenu Grammy a American Music Award, obě za nejlepší vokální výkon v popové písni. Je to píseň o lásce a odloučení a jedna z jeho nejpomalejších písní. Navzdory tomu, že ji nenapsal ji lze považovat za autobiografické vyjádření lásky k jeho tehdejší ženě Lise Marii Presleyové, která ve videoklipu také účinkovala. Poslední sekvence klipu, kde Michael laškuje se svou ženou, byla natočena bez jejich vědomí.

Earth Song[editovat | editovat zdroj]

Singl dosáhl několika prvních míst v hitparádách v mnoha zemích. Je to jedna z jeho mnoha charitativních nebo sociálně uvědomujících písní jako „We Are the World“, „Man in the Mirror“, „Heal the World“, „Gone Too Soon“, „Cry“ a nespočet dalších. Je to balada s prvky blues, evangelia i opery. Píseň samotná je výzva k problémům, které způsobilo samo lidstvo, která se zaobírá tragédií válek, devastací přírody a likvidací zvířat. Původně měla vyjít už na albu Dangerous pod názvem „What About Us“ (co je to s námi), ale Jackson s písní nebyl plně spokojený, tak ji ještě obohatil převážně o úvodní část.

Jackson chtěl vytvořit píseň, která by byla lyricky hluboká, ale melodicky jednoduchá, aby tak i anglicky nemluvící fanoušci mohli zpívat s davem. Sám k tomu řekl: „Příroda se snaží vyrovnat s člověkem způsobenou ekologickou nerovnováhou a s mnoha problémy v životním prostředí. Myslím si, že Země cítí bolest, má rány a některé radosti života jsou na tom stejně. A tohle je moje šance, aby lidé slyšeli hlas Země.“

Videoklip získal několik hodnotných cen, včetně nominace na cenu Grammy za nejlepší videoklip.

This Time Around[editovat | editovat zdroj]

Je to autobiografická píseň, ve které popisuje své problémy, které vyvolává jeho sláva a jak se s ní vyrovnává. V celé písni tvrdí, že byl „falsely accused“ (falešně obviněn).

They Don't Care About Us[editovat | editovat zdroj]

Píseň se dostala do žebříčku top ten ve všech evropských zemí a navzdory tomu, že se ji v USA zdráhaly hrát kvůli kontroverznímu textu dosáhla 30. místa v Billboard Hot 100. Používá se při protestech hnutí Black Lives Matter. Píseň má být kritikou předsudků a následné nesnášenlivosti. Ovšem píseň byla často především v USA kritizována za údajný rasistický a antisemitský obsah v textu „Jew me, sue me, everybody do me“ / „Kick me, kike me, don't you black or white me.“ („Dělejte ze mě Žida, žalujte mě.“ / „Všichni se na mě vrhněte. Kopejte do mě, odsuďte mě.“ (kvůli etnické zášti vůči židovské osobě) / „Nebudete ze mě teď dělat černocha nebo bělocha.“). Jackson se proti tomu ohradil: „Myšlenka, že tyto texty mohou být považovány za nevhodné, mi jsou velmi nepříjemné, protože to je zavádějící. Píseň je ve skutečnosti o bolesti z předsudků a nenávisti, a je to způsob jak upoutat pozornost na sociální a politické problémy. Jsem hlas obviněného a napadeného. Jsem hlasem každého. Jsem skinhead, jsem Žid, jsem černý muž, jsem bílý muž. Nejsem ten, kdo útočí. Jedná se o nespravedlnost vůči mladých lidem a o tom, jak je systém může neoprávněně obvinit. Jsem naštván a pobouřen z toho, že bych mohl být tak špatně pochopen.“

K písni byly natočeny hned 2 videoklipy. První byl natočen v Brazílii, navzdory nevoli úředníků, kteří se to snažili zakázat, protože se obávali, že obrazy chudoby by mohli negativně ovlivnit cestovní ruch. Také se obávali, že scény chudoby a porušování lidský práv, by k tomu ještě mohli snížit šance na pořádání Letní olympiády v roce 2004. Nakonec, i přes původní neschválení brazilskými úřady, mu to bylo díky soudu umožněno k nadšení mnoha brazilských fanoušků. Ve videoklipu jsou i ukázány záběry 2 fanynek, které se dostali přes ochranku. První ho objala a druhá dokonce povalila na zem. Oblast, kde se natáčelo, muselo uzavřít 1500 policistů. Spolupracoval zde s 200 členy brazilské kultovní skupiny Olodum, V roce 2009 Billboard popsal oblast, kde natáčel jako „vzorový model sociálního rozvoje“ a tvrdil, že Jacksonův vliv byl částečně zodpovědný za toto zlepšení.

Druhá méně známá verze byla natočena ve vězení, kde byl Jackson natáčen sám v cele nebo v jídelně se spoluvězni i bez nich. Je zobrazen i s pouty. Videoklip je soustavně prokládán skutečnými záběry policistů útočících na Afroameričany, vojenského zásahu proti protestům na náměstí Nebeského klidu, Ku Klux Klanu, válečných zločinů, genocidy, poprav, nelidskosti, stanného práva a další záběry porušování lidských práv.

HIStory[editovat | editovat zdroj]

Je to titulní píseň celého alba po které je celé album pojmenované. Jako singl vyšla až jako remixovaná verze z alba Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix. Remix je oproti původní verzi kratší, rytmičtější, rychlejší a všeobecně, jako všechny písně z alba Blood on the Dance Floor, je velmi vhodný k tanci. Píseň vyzdvihuje důležitost harmonie mezi národy, světového míru a také upozorňuje na utrpení dětí a vzkazuje, že každý z nás má důležitý podíl na tvoření lepšího světa.

Videoklip je k remixované verzi a žena z budoucnosti si v něm nasadí futuristické brýle a ocitne se v nočním klubu, kde se na obrazovkách zobrazují úryvky z Jacksonových starších klipů a záběrů z koncertů.

Stranger in Moscow[editovat | editovat zdroj]

Píseň je autobiografickou baladou a jedna z jeho nejpomalejší písní. Je to velmi smutná píseň, v písni mimo jiné zpívá: „Happy days will drown the pain.“ (Šťastné dny potopí bolest.), „Here abandoned in my fame“ (Jsem zde opuštěný v té své slávě.), „How does it feel, when you're alone and you're cold inside?“ (Jak se člověk cítí, když je sám a ve svém nitru cítí pouze chlad?) „like stranger in Moscow“ (jako cizinec v Moskvě). Píseň napsal, když byl sám v hotelu v Moskvě během turné Dangerous a právě probíhal mediální ruch okolo nařčení z jeho údajného sexuálního napadení.

Videoklip zobrazuje 5 různě osamělých postav a samotného Jacksona, který se prochází po městě. Všechno ostatní se pohybuje velmi zpomaleně. Byly použity speciální efekty při zobrazení ptactva, vosy, rozlití káv i při rozbíjení skla.

Smile[editovat | editovat zdroj]

Je adaptace jeho oblíbené písně od Charlese Chaplina.

Další písně[editovat | editovat zdroj]

D.S.[editovat | editovat zdroj]

Je to rocková píseň, která je o hořkosti, nedůvěře a korupci v rámci vymáhání práva. Píseň je o okresním advokátu Santa Barbary Tomu S. Sneddonovi, který se v letech 1993 a 2003 s Jacksonem soudil kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování nezletilých. Nutno říci, že mu nikdy nic nedokázal. V písni je Sneddon přejmenován na Doma Sheldona. Píseň byla zpívána před soudem skupinou Jacksonových fanoušků každý den, kdy se soud uskutečnil. V skladbě hraje i kytarista skupiny Guns N' Roses Slash.

Píseň nemá samostatný videoklip, ale byla užita i v tehdy nejdelším hudební videu na světě Michael Jackson's Ghosts spolu s dalšími písněmi z tohoto alba a alba Blood on the Dance Floor.

Money[editovat | editovat zdroj]

Mezi fanoušky je tato skladba hodnocena jako velmi povedená kritická píseň, mířená proti lidem, kteří jsou schopni dělat pro peníze špatné necharakterní činy.

Come Together[editovat | editovat zdroj]

Píseň napsal John Lennon a původně byla nahrána kapelou Beatles v roce 1969 a je jedním z jejich největších hitů. Jackson ji nazpíval už v roce 1988 pro svůj autobiografický film Moonwalker, ale vydal ji až na tomto albu. Mimochodem už v té době vlastnil všechna práva na jejich skladby.

Tabloid Junkie[editovat | editovat zdroj]

Je to píseň o předpojatosti a lživosti médií a také o falešném obrazu „člověka“, který o něm vytvořily. Píseň je míněna jako prosba veřejnosti, aby přestali věřit obsahu bulvárních médií. Zpívá: „Just because you read it in the magazine or see it on the TV screen don't make it factual.“ (Jenom proto, že sis to přečetl v časopise nebo si to viděl v televizní obrazovce, to nedělá pravdivé.)

2 Bad[editovat | editovat zdroj]

Píseň kritizuje média.

Také byla použita v hudebním videu Michael Jackson's Ghosts.

Little Susie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Little Susie.

Je to balada, která se zakládá na skutečném příběhu. Tuto píseň napsal, když byl ještě teenager a je o malé Susie, která zemřela.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Disk 1: HIStory Begins[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Billie Jean  Michael Jackson 4:54
2. The Way You Make Me Feel  M. Jackson 4:57
3. Black or White  M. Jackson / B. Bottrell 4:15
4. Rock with You  R. Temperton 3:39
5. She's Out of My Life  T. Bahler 3:37
6. Bad  M. Jackson 4:07
7. I Just Can't Stop Loving You  M. Jackson 4:11
8. Man in the Mirror  S. Garrett / G. Ballard 5:18
9. Thriller  Temperton 5:57
10. Beat It  M. Jackson 4:18
11. The Girl Is Mine  M. Jackson 3:41
12. Remember the Time  M. Jackson / T. Riley / B. Belle 3:59
13. Don't Stop 'Til You Get Enough  M. Jackson 6:04
14. Wanna Be Startin' Somethin'  M. Jackson 6:02
15. Heal the World  M. Jackson 6:24
Celková délka:
71:39

Disk 2: HIStory Continues[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Scream  J. Harris III / T. Lewis / M. Jackson / J. Jackson 4:38
2. They Don't Care About Us  M. Jackson 4:44
3. Stranger in Moscow  M. Jackson 5:43
4. This Time Around  M. Jackson / D. Austin / Swedien / Rene 4:20
5. Earth Song  M. Jackson 6:46
6. D.S.  M. Jackson 4:50
7. Money  M. Jackson 4:41
8. Come Together  John Lennon / Paul McCartney 4:02
9. You Are Not Alone  R. Kelly 5:45
10. Childhood  M. Jackson 4:28
11. Tabloid Junkie  M. Jackson / Harris III / Lewis 4:32
12. 2 Bad  M. Jackson / Swedien / Rene / Austin 4:49
13. HIStory  M. Jackson / Harris III / Lewis 6:37
14. Little Susie  M. Jackson 6:13
15. Smile  J. Turner / G. Parsons / Chaplin 4:56
Celková délka:
77:06

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HIStory na anglické Wikipedii.

  1. LECOCQ, Richard; ALLARD, François. Michael Jackson All the Songs: The Story Behind Every Track. Londýn: Cassell, 2018. Dostupné online. ISBN 978-1-78840-057-2. (anglicky) 
  2. ERLEWINE, Stephen Thomas. HIStory: Past, Present and Future, Book I Review [online]. AllMusic [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HUNTER, James. HIStory: Past, Present, Future, Book I. Rolling Stone [online]. 1995-08-10 [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. (anglicky)