Hůlkovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hůlkovice
Hůlkovice z jihu
Hůlkovice z jihu

Vrchol625 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeskomoravská vrchovina / Hornosvratecká vrchovina / Nedvědická vrchovina
Souřadnice
Hůlkovice
Hůlkovice
PovodíSvratka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hůlkovice je vrchol v České republice ležící v Českomoravské vrchovině.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hůlkovice se nachází mezi obcemi Čtyři Dvory a Brťoví. Z okolní krajiny vystupuje výrazně, ale vzhledem k výšce okolních vrchů není příliš dominantní. Svahy nejsou extrémně prudké. Hůlkovice se nachází na území Přírodního parku Svratecká hornatina.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Svahy Hůlkovice jsou odvodňovány dvěma levými přítoky Svratky. Oba se do ní vlévají ve Švařci. Okolo jižního svahu teče Záskalský potok a okolo severního svahu Brťovský potok.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová část Hůlkovice je porostlá smíšeným lesem, který je rozdělen odlesněným pásem nacházejícím se pod elektrickým vedením 22 kV. Pás vede přímo přes kótu od východu na západ a umožňuje směrově omezené daleké výhledy na rozsáhlou a malebnou část Českomoravské vrchoviny, mimo jiné i na hrady Zubštejn a Louka a na rozhlednu Karasín. Níže položené části svahů jsou porostlé loukami a poli.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Severně a jižně od Hůlkovice vedou silnice spojující Prosetín a Švařec. Severní přes Brťoví a jižní přes Čtyři Dvory. Brťoví a Čtyři Dvory navíc spojuje špatně sjízdná polní cesta vedoucí po západním svahu kopce. Přímo na vrchol žádná cesta ani pěšina nevede.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Přímo přes vrchol vede elektrické vedení 22 kV. Vedení spojuje rozvodnu u Bystřice nad Pernštejnem z obcemi východně a jihovýchodně od Hůlkovice. Vedení směřuje od západu na východ. Na jižním svahu jsou pod hranicí lesa situovány nejvýše položené budovy obce Čtyři Dvory.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]