Hřebenule borová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHřebenule borová
alternativní popis obrázku chybí
hřebenule borová - samec
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Čeleďhřebenulovití (Diprionidae)
Rodhřebenule (Diprionidus)
Binomické jméno
Diprion pini
Linné, 1767
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřebenule borová (Diprion pini) je druh blanokřídlého hmyzu z čeledi hřebenulovití (Diprionidae).[1] Jedná se o škůdce v borových lesích, při přemnožení působí značné škody.[2]

Dospělci[editovat | editovat zdroj]

Samice je dlouhá asi 1 cm, v základu žlutohnědě zbarvená, na hrudi a hlavě má černou kresbu, na zadečku příčné černé pásky. Tykadla má řetízkovitá. Sameček je menší, černě zbarvený, má nápadná hřebenitá tykadla (odtud český název).

Larvy[editovat | editovat zdroj]

Larvy (housenice) jsou žlutavé, na bocích s řadami tmavých skvrnek, dlouhé asi 1,5 cm. Mají 3 páry hrudních nožek, 8 párů břišních panožek a jeden pár pošinek na konci těla. Žijí pospolitě.

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Zimu přezimují kokony (zámotky) ve kterých se přeměňuje larva do kukly. Dospělci se z kokonů vylíhnou v květnu. Samice po spáření klade vajíčka na loňské jehlice, do zářezů v jehlici, vajíčka jsou přitom pokryta hnědavým sekretem. Vylíhlé larvy žijí pospolitě, dospělé si během června upředou kokony na hrabance a zakuklí se. Noví dospělci se vylíhnou v červenci a po spáření samice opět naklade vajíčka. Druhé pokolení larev žije až do října, kdy se housenice zakuklí v kokonech v hrabance.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]