Hřebeník velký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHřebeník velký
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádropušnicotvární (Scorpaeniformes)
Čeleďhřebeníkovití (Hexagrammidae)
PodčeleďOphiodontinae
Jordan & Gilbert, 1883
Rodhřebeník (Ophiodon)
Girard, 1854
Binomické jméno
Ophiodon elongatus
Girard, 1854
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Synonyma

Oplopoma pantherina

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřebeník velký (Ophiodon elongatus) je dravá mořská ryba z řádu ropušnicotvární. Vyskytuje se podél pacifického pobřeží Severní Ameriky od Aljašky po Kalifornský poloostrov.[1] Obývá skalnaté dno v hloubkách 10–100 m, byl ale zastižen i v hloubce přes 400 m.

Hřebeník má maskovací zbarvení v různých odstínech šedozelené s velkými hnědými a černými skvrnami. Má ktenoidní šupiny, velká hlava je bez šupin. Největší známý jedinec měřil 152 cm a vážil 59 kg.[2] Běžně se loví kusy o váze 10–25 kg.

Období tření trvá od prosince do března. Samice klade 150 000 až 500 000 jiker, samec pak snůšku chrání před dravci. Potěr žije skrytě v porostech vochy. Hřebeníci dosahují pohlavní dospělosti ve čtyřech letech a dožívají se až pětadvaceti let.[3]

Živí se chobotnicemi, korýši a menšími rybami jako je sleď tichomořský nebo štikozubec tichooceánský. Hlavními predátory jsou lachtan medvědí a tuleň obecný. Je oblíbenou sportovní i konzumní rybou, jeho maso má jemnou chuť a játra jsou obsahem vitamínů srovnatelná s tresčími játry. Maso může někdy mít modrozelené zbarvení, které se však při vaření ztratí.[4]

Hřebeník velký je jediným žijícím druhem rodu Ophiodon, což v řečtině znamená „hadí zub“. Z miocénu je doložen další druh Ophiodon ozymandias, který dosahoval délky okolo 180 cm.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Environmental Defense Fund Dostupné online
  2. Mexican Fish Dostupné online
  3. Ophiodon elongatus, Lingcod : fisheries, gamefish [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  4. This Fish Dostupné online Archivováno 25. 2. 2020 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]