Hôtel de Turenne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hôtel de Turenne je název dvou městských paláců v Paříži. Hôtel de Turenne v 6. obvodu je od roku 1928 chráněn jako historická památka. Hôtel de Turenne v historické čtvrti Marais ve 3. obvodu v Rue de Turenne byl zbořen v 19. století.

Boulevard du Montparnasse[editovat | editovat zdroj]

Palác na bulváru Montparnasse (dům č. 25) se nazývá hôtel de Turenne nebo hôtel de Scarron. Jedná se o soukromou rezidenci. Dům je pro svou fasádu ve směru do zahrady od 29. března 1928 na seznamu historických památek.[1]

Rue de Turenne[editovat | editovat zdroj]

Palác na Rue de Turenne[2] (v prostoru dnešního domu č. 66) si nechal postavit v roce 1620 pan Le Vasseur. Bydleli zde Henri de La Tour d'Auvergne a jeho syn Henri de La Tour d'Auvergne de Turenne, oba maršálové Francie. Dalšími slavnými obyvateli byli markýz Sébastien Le Prestre de Vauban a spisovatel Jean de La Bruyère. Po smrti vikomta de Turenne daroval kardinál de Bouillon palác vévodkyni d'Aiguillon. Ta zde v roce 1684 v rámci náboženské protireformace zřídila ženský benediktinský klášter Saint-Sacrement, který byl za Francouzské revoluce zrušen. Za Restaurace zde sídlil řád františkánů. Klášter byl zbořen v roce 1826 a na jeho místě byl následně postaven kostel Saint-Denys-du-Saint-Sacrement.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôtel de Turenne na francouzské Wikipedii.

  1. (francouzsky) Záznam v evidenci historických památek
  2. Rue de Turenne [online]. Imago Mundi [cit. 2019-12-30]. Dostupné online. (francouzsky)