Hôrky (chráněné území)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Hôrky (chráněné území)
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Hôrky (chráněné území)
Hôrky (chráněné území)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hôrky je území evropského významu ve správě státní ochrany přírody Správa CHKO Ponitří.

Nachází se v katastrálním území obcí Ladice, Kostoľany pod Tribečom, Velčice, Súlovce, Kovarce, Nitrianska Streda, Solčany, Krnča, Klátova Nová Ves a Kolačno s celkovou rozlohou 256 ha s nadmořskou výškou od 228 do 540 m n. m.[1][2] v pohoří Tribeč .

Výnosem Ministerstva životního prostředí Slovenské republiky č. 3 / 2004-5. 1 ze dne 14. července 2004 [3], kterým se vydává národní seznam lokalit území evropského významu, bylo území zařazeno mezi území evropského významu s identifikačním kódem SKUEV0133 Hôrky [1][4][5] o rozloze 82,419 ha. Navrhované území evropského významu schválila Evropská komise dne 13. listopadu 2007 rozhodnutím Komise ES 2008/26 / ES, kterým se podle směrnice Rady 92/43 / EHS přijímá aktualizovaný seznam lokalit významných v panonské biogeografické oblasti. Území se skládá ze tří samostatných částí.

K území bylo přičleněno sousedící navrhované území evropského významu SKUEV2133 Hôrky, zřízené Usnesením vlády Slovenské republiky č. 495 ze dne 25. října 2017[6] k Druhé aktualizaci národního seznamu lokalit významných s rozlohou 173,850 ha [2][7], bylo vyhlášeno opatřením ze dne 7. prosince 2017, zveřejněným v částce 6/2017 Věstníku MŽP SR [8], kterým se mění národní seznam lokalit významných vydaný výnosem MŽP SR č.3 / 2004- 5.1 z roku 2004.[3] Nové rozšířené území se skládá z dalších šestnácti částí.

Kromě části Michalov vrch je součástí chráněného ptačího území SKCHVU031 Tribeč.[9]

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany jsou stanoviště:[4][7]

Předmětem ochrany jsou tyto druhy:[4][7]

Hôrky (SKUEV0133) vyhlášené v roce 2004[editovat | editovat zdroj]

Mapa území evropského významu "Hôrky" a maloplošné chráněných území.

SKUEV0133 Hôrky má tři samostatné části. Všechny tři části se překrývají s existujícími maloplošně chráněnými územími. Každá část s jiným územím:

NPR Hrdovická[editovat | editovat zdroj]

S národní přírodní rezervací Hrdovická se překrývá na více než 50% plochy. Území evropského významu se na této lokalitě ještě rozkládá severně od rezervace Hrdovická.

PR Solčiansky háj[editovat | editovat zdroj]

S přírodní rezervací Solčiansky háj se tato část území evropského významu Hôrky úplně překrývá.

PR Kovárská hôrka[editovat | editovat zdroj]

V oblasti přírodní rezervace Kovárská hôrka tato část území evropského významu Hôrky zabírá asi čtyřikrát větší plochu než samotná rezervace. S přírodní rezervací se téměř celá překrývá.

Hôrky (SKUEV2133) vyhlášené v roce 2017[editovat | editovat zdroj]

Mapa aktualizovaného a rozšířeného území evropského významu "Hôrky".

Rozšířené území má 16 částí, které jsou rozmístěny ve skupinách.

Velký Lysec[editovat | editovat zdroj]

Čtyři části se nacházejí v oblasti vrchu Velký Lysec (547 m n. m.), který se nachází v geomorfologickém podcelku Jelenec.

Drža, Jahoda[editovat | editovat zdroj]

Tři další území lze nalézt v oblasti Jahoda v katastrálním území obce Súlovce na vrcholcích kopců Držet (499,3 m n. m.), Ostré (466 m n. m.) a Pod skalou (466,2 m n. m.) v geomorfologickém podcelku Jelenec.

Velká Kurňa[editovat | editovat zdroj]

Tři území se rozprostírají na západních a jihozápadních svazích vrchu Velká Kurňa (606 m n. m.) v geomorfologické části Vysoký Tribeč geomorfologického podcelku Veľký Tribeč.

Malá Kurňa[editovat | editovat zdroj]

Dvě plochy pokrývají vrch Malá Kurňa (464 m n. m.) v geomorfologické části Hornonitrianské predhorie v geomorfologickém podcelku Veľký Tribeč.

Vres[editovat | editovat zdroj]

Dvě oblasti jsou na vrchu Vres (485 m n. m.) v geomorfologické části Hornonitrianské predhorie v geomorfologickém podcelku Veľký Tribeč.

Kozlica, Trniny[editovat | editovat zdroj]

Jedna oblast podlouhlého tvaru pokrývá vrchy Kozlica (498 m n. m.), Trniny (495 m n. m.) a hřeben mezi nimi v geomorfologické části Hornianské predhorie v geomorfologickém podcelku Veľký Tribeč.

Michalův vrch[editovat | editovat zdroj]

Nejsevernější a samostatná část je na Michalově vrchu, (541 m n. m.) v geomorfologické části Skýcovská vrchovina v geomorfologickém podcelku Rázdiel.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Kromě předmětných cílových druhů bezobratlých se na chráněném území vyskytují i krajník pižmový (Calosoma sycophanta). [1] Z chráněných druhů pavouků se na území vyskytuje Lycosa vultuosa. Z obojživelníků v těchto oblastech žije mlok skvrnitý (Salamandra salamandra). Z plazů zde nachází příznivé podmínky užovka hladká (Coronelem austriaca), užovka stromová (Elaphe longissima), ještěrka zední (Podarcis muralis) a ještěrka zelená (Lacerta viridis).

Ze zástupců savců zde byly zjištěny drobní savci jako rejsek obecný (Sorex araneus) a rejsek malý (Sorex minutus). [1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôrky (chránené územie) na slovenské Wikipedii.

  1. a b c d Hôrky (SKUEV0133) [online]. Dostupné online. 
  2. a b Hôrky (SKUEV2133) [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. a b Výnos MŽP č. 3/2004 - 5.1 [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. a b c Natura 2000 - Sústava chránených území členských krajín EÚ [online]. Dostupné online. 
  5. Open source mapový prehliadač Štátnej ochrany prírody SR [online]. Viď základné vrstvy, ochrana prírody - Územia európskeho významu. Dostupné online. 
  6. Oznámenie Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 353/2017 Z. z. [online]. Dostupné online. 
  7. a b c Natura 2000 - Sústava chránených území členských krajín EÚ (druhá aktualizácia národného zoznamu území európskeho významu) [online]. Dostupné online. 
  8. Vestník MŽP SR čiastka 6/2017, ročník XXV [online]. Dostupné online. 
  9. Natura 2000 - Sústava chránených území členských krajín EÚ - popis lokality SKCHVU031 Tribeč [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]