Gus Hansen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Gustav Hansen)
Gus Hansen
Hansen na WPT Five Diamond World Poker Classic 2016
Hansen na WPT Five Diamond World Poker Classic 2016
PřezdívkaThe Great Dane[1] (Velký Dán)
Narození13. února 1974
nedaleko Kodaně, Dánsko
World Series of Poker
Náramky1
Placené pozice7
Nejlepší umístění
v Main eventu
61., 2007
World Poker Tour
Tituly3
Finálové stoly7
Placené pozice9
European Poker Tour
TitulyŽádné
Finálové stoly1
Placené pozice2

Gustav Hansen (* 13. února 1974 nedaleko Kodaně, Dánsko) je profesionální pokerový hráč žijící v Monaku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Před tím, než se v roce 1997 stal profesionálním hráčem pokeru, byl Hansen světovou třídou v backgammonu a výborným mládežnickým tenistou. Ve věku mezi třináctým a devatenáctým rokem byl znám pro své sportovní nadšení. Jako juniorský sportovec se věnoval několika sportům. V roce 2000 se přestěhoval do New Yorku a pokusil se žít jako profesionální hráč backgammonu, toto odvětví bylo však na jeho vkus příliš malé a neznámé.

Stal se profesionálním gamblerem a byl znám tím, že přijímal soukromé sázky na nejrůznější osobní sportovní závody (jako například běh), jiné než poker nebo profesionální sport.

Pokerová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hansen začal hrát poker v roce 1993 v Ocean View Card Room v Santa Cruz v Kalifornii, když zde na výměnném pobytu studoval The University of California v Santa Cruz. Je notoricky známý zvláště pro svůj extrémně agresivní styl hry, v pokerové terminologii nazývaný "loose aggressive". Je pověstný svým zvedáním sázek nebo blafováním se skoro jakýmikoliv dvěma kartami, což jeho soupeře vede k dorovnávání (či dokonce zvyšování) jeho sázek kdykoliv má nějakou rozumnou handu.

Na začátku roku 2015 Hansen ukončil svou pokerovou kariéru. Jeho ztráty v online cash game na hernách Full Tilt a PokerStars v tu chvíli podle serveru HighStakesDB přesahovaly částku 21 milionů dolarů. Jeho celkové výhry z živých turnajů se zastavily v březnu 2014 na částce $10,258,052.[2]

V dubnu 2015 Hansen pro dánský deník Good Morning Denmark prohlásil, že s chce natrvalo vrátit do Dánska a usadit se tam. V srpnu 2016 už byl ale opět k vidění v nejvyšších cash game hrách v lasvegaském kasinu Bellagio a po 19 měsících se objevil i u online cash game stolů.

World Series of Poker[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 skončil Hansen na placeném 150. místě hlavního turnaje WSOP. V turnaji 2006 Tournament of Champions se Gus dostal až k finálovému stolu, ale vypadl hned v jeho první hře s AK proti 99.

V roce 2007 skončil tzv. "in money" v turnaji $10,000 No Limit Hold'em Main Event Championship, když z celkového pole 6,358 hráčů skončil 61. a inkasoval tak $154,194. Na main eventu skončil na penězích i v roce 2008, když za 160. místo bral 41.816 dolarů.

V roce 2010 zvítězil v rámci World Series of Poker Europe v Londýně v turnaji £10,350 No Limit Hold’em High Roller Heads-Up a připsal si tak svůj první náramek za vítězství v turnaji WSOP.

World Poker Tour[editovat | editovat zdroj]

Hansenovi se jako jedinému hráči podařilo vyhrát tři otevřené turnaje série World Poker Tour (WPT). Vyhrál také první WPT Bad Boys of Poker, turnaj, který je pouze pro zvané. V roce 2004 byl uveden do World Poker Tour Walk of Fame, po bok Doyla Brunsona a Jamese Garnera.

European Poker Masters[editovat | editovat zdroj]

V září roku 2006 Hansen vyhrál úvodní turnaj série EPM, The London All Star Challenge, kde v závěrečném "heads-up" porazil Marca Goodwina a odvezl si tak domů 53,600 anglických liber.

Poker Superstars[editovat | editovat zdroj]

Hansen také vyhrál zahajovací turnaj Poker Superstars Invitational Tournament, kdy v turnaji, v němž figurovali někteří z nejznámějších pokerových hráčů dnešní doby získal první cenu $1,000,000. Neobjevil se však již v druhé sérii, když v semifinále vypadl s Antoniem Esfandiarim.

Ostatní turnaje[editovat | editovat zdroj]

Hansen skončil "in money" na turnaji 2004 World Series of Poker main event a také se dostal k finálovému stolu na turnaji European Poker Tour (EPT) v Barceloně.

V roce 2006 byl Hansen členem vítězného dánského týmu v turnaji PartyPoker.com Football & Poker Legends Cup po boku Theo Jørgensena a Kim Christofte.

V současné době hraje hlavní roli v Professional Poker Tour a v druhé řadě show High Stakes Poker, kde vyhrál historicky druhý největší pot ($575,700), když jeho 5♦ 5♣ porazilo 6♠ 6♥ Daniela Negreanua po tom, co na stůl přišlo 9♣ 6♦ 5♥ 5♠ 8♠.

V době od 12. do 17. listopadu 2006 se zúčastnil v Singapuru Betfair Asian Poker Tour.

Gus byl prvním vítězem Poker After Dark, turnaje televizní stanice NBC, což mu vydělalo $120,000 (včetně buy-inu ve výši $20,000), když porazil pět dalších profesionálů včetně Phila Hellmutha a Hucka Seeda.

V lednu roku 2007 vyhrál Gus hlavní turnaj série Aussie Millions v Melbourne, Austrálii, když vyřadil celé pole 747 hráčů a odvezl si první cenu, 1,500,000 australských dolarů.

Ostatní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Gus Hansen byl také zakládající partner online poker herny pokerchamps.com, spuštěné v roce 2003. Roku 2005 byla společnost a technologie herního softwaru prodána britské společnosti Betfair, za více než 100 milionů dánských korun (přibližně asi 15,000,000 USD). Navzdory prodeji se Hansen zúčastnil PokerChamps Danish championship v říjnu 2005.

V roce 2005 se Hansen vyskytl v Texas Hold'Em Poker Advanced Strategies With Gus Hansen, což je součást série instruktážních DVD.

V současnosti je také tváří dánské módní značky Frank Q, která ho obléká výhradně pro městské účely.

Ztráty[editovat | editovat zdroj]

Navzdory jeho stále pokračujícím úspěchům, Hansen bojoval s finančními potížemi, údajně kvůli velkým prohrám během hraní "cash games". Hansen je pravidelným účastníkem The Big Game (Velká hra), která se uskutečňuje v "Bobby's Room" v luxusním Las Vegasském Bellagio Casino. Nechal se slyšet, že jeho prohry nejsou žádným tajemstvím a přiznal, že prohrál asi milion dolarů během pár her. Připouští také, že se mu trvale nedaří ve sportovní sázkách, a to tolik, že si přeje přestat.

Maličkosti[editovat | editovat zdroj]

  • Tvrdí, že se naučil anglicky poslechem a čtením textů písniček skupiny Pink Floyd, když byl ještě malý.
  • Redaktoři časopisu People ho v prosinci 2004 zvolili nejvíce sexy hráčem pokeru ve svém speciálním vydání – 50 nejvíce sexy žijících mužů.
  • Byl předmětem dánského televizního dokumentu s názvem Royal Straight Flush v roce 2003.
  • Pro dánské noviny Ekstra Bladet píše v týdenních intervalech články (v dánštině), které jsou v anglickém překladu reprodukovány na jeho oficiálních webových stránkách.
  • V roce 2007 se objevil filmu Redline, kde si hrál v jedné scéně poker s Davidem Williamsem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gus Hansen na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.gushansenpoker.com [online]. [cit. 2011-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-10-16. 
  2. Gus Hansen's profile on The Hendon Mob. The Hendon Mob Poker Database [online]. [cit. 2016-09-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]