Guhrova chatka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Guhrova chatka
Skokanský můstek ve Velické dolině, v popředí je vidět Guhrovu chatku
Skokanský můstek ve Velické dolině, v popředí je vidět Guhrovu chatku
Základní informace
Výstavba1926
Zánik1965
Poloha
AdresaVelická dolina, Vysoké Tatry, SlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříTatry
Souřadnice
Guhrova chatka
Guhrova chatka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Guhrova chatka (polsky Domek Guhra, Domek Nanrciarski Guhra, německy Guhr - Hütte, Guhr - Skihütte) byla chata ve Velické dolině ve Vysokých Tatrách.

První skokanský můstek v Tatrách[editovat | editovat zdroj]

V dolní zalesněné části Velické doliny vedle silnice vedoucí z Tatranské Polianky k Velickému plesu postavil lékař a majitel Tatranské Polianky Michal Guhr v roce 1911 nejprve sněhový můstek, na kterém vítěz první veřejné skokanské soutěže Bruno Weiss skočil devět a půl metru. V roce 1912 zde již stál první malý dřevěný lyžařský můstek, na kterém lyžaři skákali až 25 m. Později, v roce 1925, nad osadou v ústí Velické doliny postavil velký skokanský můstek, na kterém lyžaři skákali až 60 metrů. Před druhou světovou válkou byl dějištěm mnoha domácích i mezinárodních soutěží a po mnoha přestavbách sloužil skokanům až do roku 1955.[1][2]

Chatka u můstku[editovat | editovat zdroj]

Hostům, návštěvníkům i sportovcům sloužila malá Guhrova chatka, která byla u můstku postavena v roce 1926. Chatka sloužila v letech 1926–1929 a pak po přestavbě 1930–1965. První shořela a druhá, po demolici můstku o několik let později již nepotřebná, byla zbourána.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Guhrova chatka na slovenské Wikipedii.

  1. PAUGSCHOVÁ A KOL., Božena. Lyžovanie Učebné texty pre študentov telesnej výchovy. Banská Bystrica: Univerzita Mateja Bela, Fakulta humanitných vied, Slovenský lyžiarsky zväz, 2004. S. 237. (slovensky) 
  2. a b BOHUŠ, Ivan. Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier. Tatranská Lomnica: ŠL TANAPu, 1996. ISBN 80-967522-7-8. S. 457. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]