Grzegorz Frąckowiak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Grzegorz Frąckowiak, SVD
Obraz
Obraz
mučedník
Narození8. července 1911
Łowęcice
Úmrtí5. května 1943
Drážďany
Příčina úmrtípoprava stětím
Svátek5. května
Státní občanstvíPolsko
ŘádSpolečnost Božího Slova
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen13. června 1999, Varšava, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Grzegorz Frąckowiak, SVD (8. července 1911, Łowęcice8. května 1943, Drážďany) byl polský římskokatolický řeholník (laický bratr) v kongregaci Verbistů. Stal se obětí nacistického režimu a katolickou církví je uctíván jako blahoslavený mučedník. Jeho liturgická památka připadá na 5. květen.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Ondřeje Frąckowiaka a jeho manželky Žofie, rozené Płończak. Byl osmým z dvanácti sourozenců. Při křtu dostal jméno Boleslav. Roku 1927 nastoupil do "malého semináře" (instituce na úrovni střední školy) kongregace Verbistů. V roce 1930 zahájil v této kongregaci postulát v Górnej Grupie a přijal řeholní jméno Grzegorz (Řehoř). Díky své horlivosti v noviciátu mohl v roce 1932 složit první řeholní sliby a 8. září 1938 slavné sliby. Svými představenými byl hodnocen jako příkladný řeholník. Vedle řádových studií se též vyučil knihařem.

V době vypuknutí druhé světové války působil jako učitel katechismu a vedl přípravu dětí k prvnímu svatému přijímání. Po zatčení svého představeného, P. Giczely, provizorně pastoračně působil tím, že podával lidem svaté přijímání (Mši jakožto nekněz sloužit nesměl) a křtil. Rozšiřoval také tajné noviny „Dla Ciebie, Polsko”. Tato jeho činnost byla odhalena gestapem a fr. Grzegorz byl asi po roce takové ilegální činnosti zatčen. Aby uchránil své spolupracovníky, vzal veškerá obvinění na sebe. Byl vězněn v poznaňském táboře Fort VII., následně ve Zwickau. Byl odsouzen k trestu smrti a popraven 8. května 1943 v Drážďanech.

Beatifikace[editovat | editovat zdroj]

Beatifikován byl papežem sv. Janem Pavlem II. dne 13. června 1999 ve Varšavě ve skupině 108 polských mučedníků z druhé světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grzegorz Frąckowiak na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]