Great Glen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Great Glen

StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Great Glen (česky Velké údolí) je série údolí ve skotské správní oblasti Highland. Nachází se mezi zálivy Moray Firth a Firth of Lorn a rozděluje tak Skotsko na dvě části. Na severu se nachází řídce osídlená Severozápadní vysočina, zatímco jižním směrem pokračuje Grampianské pohoří a ještě dále nížinatá krajina Lowlands. Všechna velká skotská města leží jižně od Great Glen.

Údolí sledují horizontální tektonický zlom. Jižní a severní část se během prvohor a druhohor proti sobě posunuly asi o 100 kilometrů. Jeho počátky spadají do doby kaledonského vrásnění, kdy se dostaly do kolize litosférické desky Laurentie a Baltika[1]. V okolí jsou i nadále zaznamenávány otřesy půdy, i když jen slabé. Poslední zemětřesení v Inverness bylo zachyceno v roce 1934.

Dnešní tvar údolí vymodeloval ledovec, takže se v něm nachází řada jezer - Loch Ness, Loch Oich, Loch Lochy a Loch Linnhe. Jednotlivá jezera byla na počátku 19. století propojena, takže vznikl Kaledonský kanál, spojující Severní moře na východě a Atlantský oceán na západě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KNORR, Ivan. Great Glen. Země světa. 8.2.2023, roč. 22, čís. 2, s. 22–31. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]