Grant Thornton International

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grant Thornton
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1980
SídloLondýn, Spojené království
Adresa sídlaLondýn, Spojené království
Klíčoví lidéPeter Bodin, CEO Grant Thornton International Ltd[1]
Charakteristika firmy
Oblast činnostiprofessional services
Obrat5,76 miliard USD (2021)
Zaměstnanci58 000 (2021)
Identifikátory
Oficiální webwww.grantthornton.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grant Thornton je celosvětová síť nezávislých auditorských a poradenských firem, obratem šestá největší svého druhu.[2] Její členské firmy poskytují služby v oblasti auditu, daňového poradenství a manažerského poradenství soukromým společnostem, neziskovým organizacím a veřejnému sektoru. Grant Thornton International je neziskovou mezinárodní organizací, která tyto členské firmy zastřešuje.

Podle Grant Thornton International Ltd působí členské firmy ve 120 zemích a jejich celkový obrat v roce 2013 dosáhl 4,5 miliardy USD. Členské firmy mají dohromady přes 38 500 zaměstnanců.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1924 založil šestadvacetiletý Alexandr Richardson Grant v Chicagu společnost Alexander Grant & Co. Grant před tím pracoval jako starší účetní u Ernst & Ernst (dnes Ernst & Young). Záměrem Alexandra Granta bylo poskytovat služby středně velkým společnostem.

Když Grant v roce 1938 zemřel, Alexander Grant & Co. překonala změnu ve vedení a dále rostla v rámci Spojených států. V roce 1969 se Alexander Grant & Co. spojila s firmami z Austrálie, Kanady a Spojených států, a vytvořila společnost Alexander Grant Tanssley Witt. Tato zastřešující společnost úspěšně působila deset let.

Do roku 1980 se Alexander Grant & Co. spojila se 49 dalšími účetními firmami, včetně Thornton Baker ve Spojeném království, firmou s podobnými přednostmi, klienty, počtem zaměstnanců a hodnotami, aby vytvořila globální organizaci Grant Thornton. V roce 1986 Alexander Grant & Co. změnila své jméno na Grant Thornton, aby tak zohlednila svou příslušnost s britskou firmou Thornton Baker, která také změnila své jméno na Grant Thornton.[4]

Grant Thornton v Česku[editovat | editovat zdroj]

Společnost Grant Thornton Czech Republic a.s poskytuje poradenské služby více než 1000 soukromým a veřejným klientům v České republice. V jejím portfoliu figuruje víc než polovina společností z žebříčku Czech TOP 100, který sdružuje nejvýznamnější firmy v České republice. Mezi klienty společnosti patří také mnoho mezinárodních subjektů.

Grant Thornton jim poskytuje poradenství napříč všemi klíčovými oblastmi úspěšného businessu (daně, transakce, právo, audit, oceňování, účetnictví a další). V kancelářích v Praze, Brně a Ostravě pracuje více než 400 odborníků. V roce 2020 skupina v České republice výrazně posílila a zařadila se mezi největší poradenské skupiny.

Právní struktura skupiny[editovat | editovat zdroj]

Grant Thornton Czech Republic a.s. je tvořena pěti Service Lines.

Service Lines představují tyto společnosti:

  • Grant Thornton Audit, s.r.o.
  • Grant Thornton Tax & Accounting, s.r.o.
  • Grant Thornton Advisory, s.r.o.
  • Grant Thornton Appraisal services a.s.
  • GT Legal, advokátní kancelář, s.r.o.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Účetní firma roku 2021 - 3. místo
  • Daňová firma roku 2021 - 1. místo
  • Daňař roku 2021 - Richard Knobloch
  • Daňová firma roku 2020 - 1. místo
  • Chambers Europe 2022 - Nejlepší české advokátní kanceláře v oblasti pracovního práva v rámci - GT Legal
  • Chambers Europe 2022 - Nejlepší advokáti - Veronika Odrobinová

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grant Thornton International na anglické Wikipedii.

  1. Global Leadership Team [online]. Grant Thornton International [cit. 2014-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-25. (anglicky) 
  2. Top International Networks [online]. Accountancy Age [cit. 2014-09-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-13. (anglicky) 
  3. Fast Facts [online]. Grant Thornton International [cit. 2014-09-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-25. (anglicky) 
  4. History of Grant Thornton [online]. Grant Thornton [cit. 2014-09-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]