Grandma's Reading Glass

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grandma's Reading Glass
Původní názevGrandma's Reading Glass
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykyangličtina
Délka2 minuty
Žánryfilmová komedie
filmové drama
němý film
RežieGeorge Albert Smith
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleHarold Smith
ProdukceVitagraph Studios
Výroba a distribuce
Premiéralistopad 1900
Grandma's Reading Glass na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grandma's Reading Glass je britský němý film z roku 1900. Režisérem je George Albert Smith (1864–1959). Film trvá necelé dvě minuty a premiéru měl v listopadu 1900. Film byl do roku 1960 považován za ztracený, než byl objeven ve sbírce dánského průkopníka filmu Petera Elfelta.

Film je spolu se snímkem As Seen Through a Telescope považován za jeden z prvních filmů se subjektivním pohledem postavy. Babičku ve filmu ztvárnila podle všeho Smithova manželka Laura Bayley a její obličej herec Tom Green, který hrál například ve Smithově snímku Let Me Dream Again. Mladého chlapce ztělesnil Smithův syn Harold, který je se svou sestrou Dorothy, považován za jednoho z prvních dětských herců v historii kinematografie. Ve filmu byla zachycena také jejich domací kočka, která se už předtím objevila ve snímku The Old Maid's Valentine. Scény s lupou byly vylepšeny kulatým obrazem. To pravděpodobně inspirovalo Ferdinanda Zeccu, který o rok později vytvořil snímek La loupe de grand-maman, ve kterém byly špehovací scény vyrobeny ve tvaru klíčové dírky.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Malý kluk si s pomocí lupy pozorně prohlíží noviny, otevřené kapesní hodinky odkrývající jejich mechanismus, kanárka v kleci, babiččino oko a kočku, kterou mu babička přidržuje.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]