Graminologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipnice luční, jedna z pravých trav

Graminologie (latinsky Graminae – trávy), též agrostologie[1] (řecky ἄγρωστις, agrōstis – tráva) je botanický vědní obor studující trávy, jejich morfologii a taxonomii.

Zabývá se studiem rostlin z čeledí lipnicovitých (Poaceae), šáchorovitých (Cyperaceae), sítinovitých (Juncaceae) a orobincovitých (Typhaceae). Rostliny podobné trávám pocházející z jiných čeledí se označují jako graminoidy.

Za zrodem tohoto oboru stála kniha Agrostographiae Helveticae Prodromus, taxonomické pojednání o travách německého botanika Johanna Scheuchzera z roku 1708. Termín „agrostografie“ byl později nahrazen současným termínem agrostologie.[2][3]

Graminologie má svůj význam při sledování a údržbě divokých i spásaných travnatých plání, v zemědělství (plodiny jako rýže, kukuřice, cukrová třtina, pšenice a mnoho druhů pícnin patří mezi trávy), hortikultuře a údržbě trávníků a v ekologii obecně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Agrostology na anglické Wikipedii a Graminologia na polské Wikipedii.

  1. Nauka o trawach [online]. Tezaurus Agrovoc, Centralna Biblioteka Rolnicza im. M. Oczapowskiego w Warszawie [cit. 2012-08-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-21. (polsky) 
  2. Agrostology [online]. Encyclopædia Britannica [cit. 2012-08-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FREY, Ludwik; ZEMANEK, Alicja. Księga Polskich Traw. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera, PAN, 2007. ISBN 9788389648631. Kapitola Historia badań nad trawami, s. 11–39. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]