Graham Stark

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Graham Stark
Narození20. ledna 1922
Wallasey
Úmrtí29. října 2013 (ve věku 91 let)
Londýn
Alma materKrálovská akademie dramatického umění (do 1953)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Graham William Stark (20. ledna 1922 Wallasey29. října 2013 Londýn) byl anglický herec, scenárista a režisér, zaměřený na komediální žánr. Byl také uznávaným amatérským fotografem a autorem autobiografické knihy Stark Naked.

Od třinácti let vystupoval v londýnském divadle Lyceum Theatre a v roce 1939 debutoval ve filmu. Za druhé světové války narukoval k Royal Air Force, ale pro barvoslepost mu nebylo dovoleno létat a byl zařazen k herecké skupině Ralpha Readera, vystupující se zábavnými pořady pro vojáky. Zde se seznámil s Peterem Sellersem a stal se jeho celoživotním blízkým spolupracovníkem. Po válce absolvoval Královskou akademii dramatických umění. Účinkoval v zábavných pořadech BBC Radio Ray's a Laugh a The Goon Show a v televizních skečích A Show Called Fred. Uplatnil se jako nahrávač hvězdných komiků jako Peter Sellers, Benny Hill nebo Spike Milligan, ale jeho pokus o vlastní pořad The Graham Stark Show v roce 1964 skončil neúspěchem.[1]

Výrazné vedlejší postavy ztvárnil v sérii filmů o Růžovém panterovi: hrál Clouseauova asistenta Hercula ve filmech Clouseau na stopě a Stopa Růžového pantera, gangstera Pepiho v Návratu Růžového pantera, majitele penziónu ve filmu Růžový panter znovu zasahuje a profesora Ballse ve filmech Pomsta Růžového pantera a Syn Růžového pantera. Objevil se také ve filmech Báječní muži na létajících strojích, Alfie, Casion Royale, Kouzelný Kristián a Viktor, Viktorie.

Jeho manželkou byla herečka Audrey Nicholsonová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COVENEY, Michael. Graham Stark Obituary. The Guardian [online]. 2013-10-31 [cit. 2019-03-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]