Goodfellas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Mafiáni, americký film Martina Scorseseho natočený roku 1990.
Goodfellas
Základní informace
Jinak zvaný/áThe Fellas, The GFs
PůvodČesko Karlovy Vary, Česko
ŽánryAcoustic, Rock'n'roll
Aktivní roky2008současnost
VydavatelIndies MG
Webhttp://www.goodfellas.cz
Současní členové
Tom Anděl
Jonny Anděl
Jamie Winston
Edai
Honza Horáček
Dřívější členové
Matěj Anděl, Libuše Hašková
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Goodfellas jsou česká akustická folková hudební skupina. Vznikla v Karlových Varech v roce 2008 kolem dvou sourozeneckých dvojic Andělových. První repertoár si kapela vybudovala pod vlivem převážně americké folkové a bluesové hudby, např. Jacka Johnsona, G. Love & Special Sauce či John Butler Trio[1].[zdroj⁠?]

V roce 2008 vzniká první demonahrávka s názvem "Shake the Matches" se kterou má kapela úspěch hlavně na regionální scéně. Kapela intenzivně koncertuje a brzy vydává EP Sweet and Lowdown, později rozšířené v reedici o další skladby. Sestava skupiny Goodfellas se po několika změnách ustaluje ve složení: bratři Tom a Jonny (alias Gonzales) Andělovi, kytarista Edai, baskytarista Jamie Winston a bubeník a producent Honza Horáček (doprovodná kapela Miro Žbirky, Space Junkie aj.).

V roce 2011 Goodfellas nahrávají první dlouhohrající album Robbery Blues, v návaznosti na své hudební vzory oslovují producenta nahrávek skupiny G. Love & Special Sauce Chrise DiBeneditta a materiál pořizují v jeho studiu Philadelphonic v Kalifornii. Album získává dobré ohlasy, postupně získává Cenu Anděl v kategorii Objev roku, ve stejné kategorii i cenu v anketě Žebřík 2011, mezi pět nejlepších alb roku ji řadí magazín Musicserver[2]. Album později vyšlo v Rakousku, Švýcarsku a Německu pod labelem Paté Records v distribuční síti Rough Trade. Skupina po domácím úspěchu začíná koncertovat taky v zahraničí (Ve Velké Británii vystupuje např. v londýnském 100Clubu, kde v minulosti vystupovali také Rolling Stones, Blur nebo The Beatles[3]). V souvislosti s působením v zahraničí taky kapela jistou dobu používá názvy "The GFs" nebo "The Fellas", kvůli kolizi s názvem filmu Mafiáni v anglofonním prostředí[4] (v orig. Goodfellas, rež. Martin Scorsese).

V roce 2013 vyšel skupině animovaný videoklip k písni Supersmooth, který pod dohledem studia Eallin animují japonští kreativci Hisatsu Kasajima a Atsushi Makino.

V roce 2014 se hudba skupiny objevuje v českém filmu Zejtra napořád režiséra Rudolfa Havlíka, titulní písní filmu je singl We Should Care.

Pět let po debutu navazuje kapela druhým albem Scarecrow. Jednotlivé skladby spojuje příběh v textech, který odkazuje na kolaps a psychické potíže kytaristy Jonnyho[5], který je taky autorem drtivé většiny materiálu. Na albu spolupracoval americký producent Danny Saber, který má na kontě spolupráci s The Rolling Stones, U2 nebo Davidem Bowiem. Na albu hostuje taky zpěvačka Markéta Irglová. V období po vydání alba se na pozici bubeníka střídá postupně několik hudebníků, mj. Tomáš Novák (Support Lesbiens, Viktor Dyk & WAW), nebo Dalibor Pelc.

V roce 2018 ohlásila kapela po menší odmlce návrat k názvu Goodfellas a také návrat do sestavy z období prvního alba, tedy s bubeníkem Honzou Horáčkem.

Členové kapely[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOVAL, Vojtěch. Goodfellas: Jaz Coleman nám řekl, ať odjedeme někam pryč. TOPZINE.cz [online]. 2011-04-16 [cit. 2019-03-13]. Dostupné online. 
  2. Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011 (5-1). Musicserver.cz [online]. 30.1.2012 [cit. 13.3.2019]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-08-12. 
  3. THE 100 CLUB [online]. [cit. 2019-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. VIDEO: Kapela Goodfellas mění jméno a má znechucený a vyčerpaný klip. iDNES.cz [online]. 2013-12-04 [cit. 2019-03-13]. Dostupné online. 
  5. IREPORT.CZ. ROCKBLOG: Jonny Anděl (The Fellas) o svém strašákovi: Zavíral jsem oči a říkal smrti, ať si mě vezme. iREPORT – music&style magazine [online]. [cit. 2019-03-13]. Dostupné online. 
  6. DVOŘÁK, Stanislav. Anděly si odnesli Neckář, Goodfellas, Klus i Dusilová. Novinky.cz [online]. Borgis, 2012-03-08 [cit. 2014-02-13]. Dostupné online. 
  7. V cenách Žebřík uspěli Nightwork, Anna K., Dyk, Klus a Mandrage [online]. Česká televize, 2012-03-17 [cit. 2014-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]