Giuseppe Bustelli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giuseppe Bustelli
Základní informace
Narození1731
Lucardo
Úmrtí2. března 1781 (ve věku 49–50 let)
Vídeň
PovoláníImpresário, podnikatel a divadelní ředitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giuseppe Bustelli též jako Josef, Joseph Postelli (1731, zřejmě Lucardo - 2. března 1781, Vídeň)[1] byl italský operní impresário působící v Praze.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Malá Strana, Thunovský palác (vpravo), místo Bustelliho operního divadla.
Nosticovo divadlo

V Praze Bustelli působil nejpozději od roku 1770. V roce 1764 podal žádost o pronájem staroměstského divadla v Kotcích, tu však zamítly vídeňské úřady. V té době byl pražský operní provoz ochromen po sporu Gaetana Molinariho s Josefem Kurtzem.

Bustelli prozatím řídil italskou operu v Thunovském paláci na Malé Straně a po hudebních úspěších v roce 1783 přijal na žádost hraběte Nostice místo ředitele hraběcího divadla. Souběžně však působil např. také v divadle v Kotcích a s dalšími divadelními soubory.

Za svého působení v Nosticově divadle Bustelli nastudoval množství titulů, mezi nimi např. dvě Anfossiho opery La finta giardiniera (Anfossi) a II geloso in cimento (obě 1776) a další.[2] Spolupracoval s více než dvacítkou významných zpěváků, z nichž mnozí účinkovali při původních premiérách oper. V jeho souboru působili, např. Domenico Guardasoni, či Pasquale Bondini, který později převzal většinu Bustelliho pražských aktivit, jeho manželka Caterina a další.

V roce 1777 Bustelli opustil Prahu a odcestoval do Vídně, kde 2. března 1781 zemřel. Po jeho odjezdu na několik let italská opera v Praze chyběla

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bustelli, Giuseppe – Divadelní Encyklopedie. encyklopedie.idu.cz [online]. [cit. 2021-06-01]. Dostupné online. 
  2. POKORNÝ, Jiří. Joseph Bustelli a jeho operní pozůstalost. [s.l.]: Miscellanea Musicologica, 1992. S. s. 85-111. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JAKUBCOVÁ, Alena a kol. Starší divadlo v českých zemích do 18. století. Praha: [s.n.], 2007. S. 65–72, 92–95. 
  • NIUBO, Marc. Pasquale Anfossi a italská opera v Praze. Příprava vydání prof. PhDr. Jarmila Gabrielová, CSc.. Praha: Ústav hudební vědy, FF, Univerzita Karlova v Praze, 2009. 169 s.