George Romney

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Romney
Narození15.jul. / 26. prosince 1734greg.
Dalton-in-Furness
Úmrtí15. listopadu 1802 (ve věku 67 let)
Kendal
Povolánímalíř a portrétista
RodičeJohn Rumney a Ann Simpson
DětiJohn Romney
Významná dílaWilson Gale-Braddyll
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Portrét Catheriny Clemensové, 1788

George Romney (15. prosince 1734 Dalton-in-Furness v hrabství Lancashire, nyní Cumbria15. listopadu 1802 Kendal) byl britský malíř období rokoka a klasicismu. Proslavil se zejména svými portréty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Romney byl synem ebenisty (uměleckého truhláře) Johna Romneyho. Malíř Peter Romney byl jeho bratr. První umělecké vzdělání Romney získal v otcově dílně v Kendalu. V 17 letech se tam stal studentem Christophera Steeleho. V roce 1756 ve věku 22 let se v Kendalu oženil a ve stejném roce založil vlastní ateliér.

O pět let později odešel Romney bez manželky a dvou dcer do Londýna. Tam se brzy stal známým a ceněným. V roce 1761 Romney se svým kolegou Oziasem Humphrym odešel na studijní cestu po Itálii a v letech 1773 až 75 pobýval v Římě. Po návratu nejpozději v roce 1775 byl vedle Joshuy Reynoldse a Thomase Gainsborougha považován za nejuznávanějšího anglického malíře. Po návratu se znovu usadil v Londýně. Od té doby žil v domě, který dřív patřil výtvarníkovi Francisovi Cotesovi.

V letech 1763 až 1772 se Romney uplatnil při nejrůznějších příležitostech. Jeho obraz Smrt generála Wolfa vyznamenala Královská akademie umění. Také společnosti Free Society a Society of Artists mu uspořádaly výstavy.

V roce 1782 se Romney setkal s Emmou Lyonovou, pozdější lady Hamiltonovou. Vytvořil řadu jejích portrétů, které jsou dodnes známé. Během té doby také maloval obrazy na zakázku pro Shakespearovu galerii obchodníka s uměním Johna Boydella. Tehdy také vznikala Romneyova slavná sbírka umění v Londýně. Značnou část sbírky tvořily odlitky starožitností z Říma, které pro Romneyho tvořil sochař John Flaxman.

V posledních letech svého života trpěl Romney depresemi a neurózami. V 65 letech úplně přestal malovat, zavřel svou londýnskou domácnost a jako vážně nemocný se vrátil ke své rodině do Kendalu, kde pak i zemřel.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • David A. Cross: A Striking Likeness: The Life of George Romney. Ashgate, Aldershot 2000, ISBN 1-8401-4671-0
  • Gerhard Charles Rump : George Romney. 1734-1802. Zur Bildform der Bürgerlichen Mitte in der Englischen Neoklassik. 2 díly. Hildesheim, New York: Olms 1974, ISBN 3-487-05106-0

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku George Romney na německé Wikipedii.