George Alan Vasey

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Alan Vasey
Narození29. března 1895
Malvern East
Úmrtí5. března 1945 (ve věku 49 let)
Cairns
Místo pohřbeníAustrálie
Alma materWesley College
Royal Military College
Povolánívoják
Oceněníkomandér Řádu britského impéria
Řád za vynikající službu
společník Řádu lázně
Mentioned in Despatches
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Alan Vasey (29. března 1895 Victoria Austrálie - 5. března 1945 Cairns Austrálie) byl australský armádní důstojník.

V roce 1915 vystudoval Royal Military College v Duntroonu a sloužil na západní frontě s Australian Imperial Force, za což byl oceněn řádem za vynikající službu. Dalších 20 let zůstal v hodnosti majora, sloužící na štábu austrálské a indické armády.

Krátce po vypuknutí druhé světové války v září 1939, byl jmenován do štábu 6. divize. V březnu 1941 převzal velení 19. pěší brigády, kterou vedl v bitvě o Řecko a v bitvě o Krétu. Po návratu do Austrálie v roce 1942 byl povýšen na zástupce náčelníka generálního štábu. V září 1942 převzal velení 7. divize s niž bojoval proti Japoncům na Nové Guineji. V polovině roku 1944 se jeho zdraví natolik zhoršilo, že byl evakuován do Austrálie. Na začátku roku 1945 se zotavil dostatečně, aby byl jmenován do funkce velitele 6. divize. Zemřel po letecké havárii blízko Cairns v roce 1945. Po objevení jeho těla v troskách letadla byl pohřben se všemi vojenskými poctami na hřbitově v Cairn.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku George Alan Vasey na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]