Georg Hólm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Georg Hólm je islandské jméno, v němž Hólm je příjmení. Tato osoba je v islandském prostředí označována pouze jako Georg.
Georg Hólm
Základní informace
Narození6. dubna 1976 (48 let)
Island
Žánrypost-rock, ambientní hudba a progresivní rock
Povoláníbasista a hudební skladatel
Nástrojebasová kytara, kytara a basa
Webwww.sigur-ros.co.uk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Georg Holm (* 6. dubna 1976, Island) je baskytarista v islandské post-rockové skupině Sigur Rós. Spolu s Jons je spoluzakladatelem kapely.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Georg Holm má ženu jménem Svanhnít. Mají spolu dceru, která se jmenuje Elena. Georg má také nevlastní dceru jménem Salka, po níž se jmenuje jedna z písní od Sigur Rós. Georgův otec Haukur je reportér v islandské televizi.

Georg má také dva bratry: Kjartan Dagura Holm (1989), který je kytarista v kapele For a Minor Reflection a Starriho Holm (1999).

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Je jediným členem kapely, který nemá patronymické jméno. Na Islandu mají převahu patronymická jména (tj. např. Sigurdsson = Sigurðův syn), výjimkou jsou přistěhovalci, ale také potomci bohatých šlechticů na Islandu, kteří dali přednost klasickým příjmení.

Myšlenka Jónsiho hraní na kytaru pomocí smyčce vznikla tak, že třetí spoluzakladatel a už i bývalý člen kapely Agus dostal k narozeninám smyčec a Georg to vyzkoušel na své base, zvuk se mu však nelíbil. Pak zkusil smyčec použít Jónsi, kterému se to zalíbilo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georg Hólm na slovenské Wikipedii.