Genshin Impact

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Genshin Impact
Logo videohry
Logo videohry
Základní informace
VývojářmiHoYo
VydavatelmiHoYo
ProducentCchaj Chao-jü
SkladateléČchen Jü-pcheng
Ti-meng Jüan
Čchien Ting
I-ťün Ťiang
Sin Čao
Arcangelo Čchen
Pchej-ťia Jou
EngineUnity
PlatformyAndroid
iOS
PlayStation 4
Microsoft Windows
PlayStation 5
Nintendo Switch
Datum vydáníAndroid, iOS, PlayStation 4, Windows
28. září 2020
PlayStation 5
28. dubna 2021
Nintendo Switch
bude oznámeno
Žánrakční hra na hrdiny
Herní módysingleplayer, multiplayer
KlasifikacePEGI 12 a více
ESRB 13 a více
CERO 15 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Genshin Impact[pozn. 1] je akční hra vyvinutá a vydaná čínskou společností miHoYo. Byla vydána pro Android, iOS, PlayStation 4 a Microsoft Windows v roce 2020. V roce 2021 vyšla na PlayStation 5 a chystá se i na Nintendo Switch. Hra obsahuje prostředí otevřeného světa ve stylu anime a akční bojový systém využívající ovládání živlů a přepínání mezi postavami. Hra je free-to-play a společnost na hře vydělává prostřednictvím herního mechanismu gatcha, pomocí kterého mohou hráči získat nové postavy a zbraně. Hra se vyvíjí s novými aktualizacemi, které přináší kromě nového obsahu i opravy chyb, přidávají nové herní mechaniky a vylepšují hratelnost a grafiku hry.

Genshin Impact se odehrává ve fantasy světě zvaném Teyvat, který je domovem sedmi národů, z nichž každý je svázán s jiným živlem a má svého archona (boha dané země). Příběh sleduje hlavní postavu, která je ve hře označována jako Traveler. Hráči si vybírají jedno z dvojčat (Aether nebo Lumine), za které chtějí hrát, a z něj se poté stane Traveler, když jsou dvojčata rozdělena na své pouti mezi světy. Traveler prochází Teyvat a hledá ztraceného sourozence spolu se společnicí Paimon, která je jeho "emergency food" (jídlo pro případ nouze).

Hra Genshin Impact byla ve vývoji od roku 2017 a oficiálně vyšla 28. září 2020. Kritici ji pozitivně přijali a chválili její bojové mechaniky a pohlcující otevřený svět, kritizovali však model zpeněžení. V prvním roce po vydání dosáhl titul příjmů ve výši více než 3 miliard dolarů a v březnu 2022 činily jeho příjmy více než 4 miliardy dolarů.

Zasazení a postavy[editovat | editovat zdroj]

Genshin Impact se odehrává ve světě Teyvat, jenž se skládá ze sedmi hlavních národů: Mondstadt, Liyue, Inazuma, Sumeru, Fontaine, Natlan a Snezhnaya. Každému z národů vládne jiný bůh.[1] Tajemný plovoucí ostrov Celestia je údajně domovem archonů a smrtelníků, kteří se konáním hrdinských činů stali bohy.[2] V podzemí leží ruiny staveb národa Khaenri’ah, který byl zničen bohy 500 let před událostmi hry.[3][4] Na rozdíl od sedmi hlavních národů nevládl Khaenri’ahu žádný archon. Hráč hraje ve hře za postavu označovanou jako Traveler, která je oddělena od svého dvojčete a je uvězněna v Teyvatu. Na cestě po Teyvatu se k postavě přidává společnice Paimon, která jí pomáhá s hledáním ztraceného sourozence. Hráč si kromě volby svého jména, kterým chce být oslovován, vybírá též postavu, za kterou chce hrát, a to buď bratra jménem Aether, nebo sestru Lumine.

  1. Mondstadt, národ svobody, vládne mu bůh živlu Anemo
  2. Liyue, národ kontraktů, vládne mu bůh živlu Geo
  3. Inazuma, národ věčnosti, vládne mu bůh živlu Electro
  4. Sumeru, národ moudrosti, vládne mu bůh živlu Dendro
  5. Fontaine, národ spravedlnosti, vládne mu bůh živlu Hydro
  6. Natlan, národ války, vládne mu bůh živlu Pyro
  7. Snezhnaya, vládne mu bůh živlu Cryo

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Název videohry je čínsky v českém přepisu Jüan-šen, pchin-jinem Yuánshén, znaky 原神; japonsky 原神, げんしん, Genšin; v českém překladu „prvotní bůh“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Teyvat Chapter Storyline Preview: Travail. YouTube [online]. 2020-09-27 [cit. 2023-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-03-31. (anglicky) 
  2. Genshin Impact. [s.l.]: miHoYo Comic, 2018-11-23. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-01-19. Kapitola Songs of the Wind, s. 48. (anglicky) 
  3. miHoYo. Genshin Impact. [s.l.]: [s.n.], 2020-04-12. Scéna: A Herald Without Adherents. Úroveň/oblast: We Will Be Reunited. (V1.4). (anglicky) Dainsleif: '500 years ago, the gods descended upon the world and brought desolation to Khaenri'ah.'. 
  4. miHoYo. Genshin Impact. [s.l.]: [s.n.], 2020-04-12. Scéna: Albedo's Story, 4. (V1.4). (anglicky) 'Khaenri'ah was an underground realm, and its natural fauna were few indeed.'. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]