Gennadij Janajev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gennadij Janajev
Stranická příslušnost
ČlenstvíKomunistická strana Sovětského svazu

Narození26. srpna 1937
Perevoz
Úmrtí24. září 2010 (ve věku 73 let)
Moskva
Příčina úmrtírakovina plic
Místo pohřbeníTrojekurovský hřbitov v Moskvě
Alma materMoskevská státní Kutafinova právnická akademie (MGJUA)
Nižněnovgorodská státní zemědělská akademie
Profesepolitik
OceněníŘád rudého praporu práce
Řád čestného odznaku
CommonsGennady Yanayev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gennadij Ivanovič Janajev (26. srpna 1937 Perevoz – 24. září 2010 Moskva) byl sovětský politik, který působil jako první a jediný viceprezident Sovětského svazu. Janajevova politická kariéra překlenula vlády Chruščova, Brežněva, Andropova a Černěnka a kulminovala během Gorbačovových let. Janajev začal v místní politice v rodném regionu, poté se dostal do popředí jako předseda Celosvazové rady odborových svazů, ale zastával také další menší posty, jako je zástupce ředitele Svazu sovětských společností pro přátelství a kulturní vztahy se zahraničními zeměmi.

Díky předsednictví odborů v roce 1990 získal místo v 28. politbyru a místo tajemníka ústředního výboru strany. Později ve stejném roce, 27. prosince, byl s pomocí Michaila Gorbačeva zvolen viceprezidentem Sovětského svazu. Janajev, který měl rostoucí pochybnosti o tom, kam Gorbačovovy reformy vedou, začal spolupracovat se skupinou podobně smýšlejících funkcionářů. Ti se poté Gorbačova pokusili sesadit během pokusu o puč v srpnu 1991. Po třech dnech se převrat zhroutil, ale během své krátké doby u moci byl Janajev úřadujícím prezidentem Sovětského svazu. Poté byl zatčen za svou roli v puči, ale v roce 1994 byl amnestován Státní dumou. Zbytek života strávil prací v ruské správě cestovního ruchu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gennady Yanayev na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování