Geneviève Pageová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Geneviève Pageová
Rodné jménoGeneviève Bonjean
Narození13. prosince 1927 (96 let)
Paříž, FrancieFrancie Francie
Alma materSimonův kurz
Národní vyšší konzervatoř dramatického umění
ChoťJean-Claude Bujard (1959–)
RodičeJacques Paul Bonjean
Umělecké ceny
Cena francouzské unie divadelních kritiků
1980 – nejlepší herečka
Petra von Kantová; Hořké slzy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Geneviève Pageová, nepřechýleně Geneviève Page, rodným příjmením Bonjean (* 13. prosince 1927 Paříž) je francouzská herečka a dcera sběratele umění Jacquese Paula Bonjeana (1899–1990).

Po absolutoriu oboru herectví na Národní konzervatoři dramatických umění vystřídala několik divadelních scén. V roce 1959 se jejím manželem stal Jean-Claude Bujard, s nímž má dvě děti.

Filmová dráha[editovat | editovat zdroj]

Na filmovém plátně debutovala v roce 1951 snímkem Žádné slitování se ženami. Následovala role madame de Pompadour v dobrodružném dramatu Fanfán Tulipán, kde se objevila po boku Gérarda Philipa a Giny Lollobrigidy.

Vedle francouzských filmů natáčela v italských, britských a amerických produkcích. Společně s Robertem Mitchumem a Ingrid Thulinovou si v roce 1956 zahrála v thrilleru Cizí zásah. V biografickém snímku Song Without End z roku 1960 byli jejími partnery Dirk Bogarde a Capucine. Následující rok se objevila v historickém Cidovi, v němž také účinkovali Charlton Heston a Sofia Lorenová. Roku 1964 zasedla v porotě filmového festivalu v Cannes.

V roce 1967 ztvárnila majitelku malého luxusního nevěstince madam Anaïs v surrealistickém příběhu Kráska dne, kde hlavní postavu hrála Catherine Deneuve. O rok později se obě herečky opět potkaly v historickém dramatu Arcivévodská tragédie v Mayerlingu. Roki 1970 ji Billy Wilder obsadil do záporné role mystické Gabrielly v detektivce Soukromý život Sherlocka Holmese, za níž obdržela kladné kritiky.

Poslední film natočila v roce 2003.

Herecká filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geneviève Page na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]