Generál admirál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Generál-admirál)

Generál admirál či admirál generál byla námořní hodnost užívána ve více námořnictvech.

Německo[editovat | editovat zdroj]

Vlajka německého generál admirála

Hodnost Generaladmiral se používala v systémů hodností nacistické Kriegsmarine. Byla druhou nejvyšší hodností, mezi hodnostmi Admiral (admirál) a Großadmiral (velkoadmirál), odpovídala hodnostem Generaloberst (generálplukovník) ve Wehrmacht, respektive Luftwaffe. Nosil na náramenících tři stříbrné hvězdy a na rukávech jeden široký admirálský pruh s třemi užšími proužky nad ním (ve zlatě). Prvním generál admirálem v Kriegsmarine byl jmenován pozdější velkoadmirál Erich Raeder, a to 20. dubna 1936.

Němečtí generál admirálové[editovat | editovat zdroj]

Karl Dönitz tuto hodnost nikdy neobdržel, byl povýšen z admirála přímo na velkoadmirála.

Rusko[editovat | editovat zdroj]

Hodnost генера́л-адмирал v carském válečném námořnictvu odpovídala hodnosti generál polní maršál a byla nejvyšší hodností v celém námořnictvu. Poprvé byla udělena v srpnu 1708 a obdržel ji Fjodor Matvejevič Apraxin. Hodnost zanikla s pádem carství v Rusku v roce 1917. Celkem tuto hodnost získalo jen 6 osob. V listopadu 1796 byla udělena Ivanu Grigorjeviči Černyševu hodnost generála polního maršála loďstva, což byla zcela ojedinělá hodnost na úrovní generál admirála.

K ruským generál admirálům jsou počítáni také François Le Fort a Fjodor Alexejevič Golovin. François Le Fort byl (plný) generál pluků nového vzoru a v Druhé azovské kampani velel loďstvu a obdržel hodnost admirála. Snad právě takto vznikla v Rusku hodnost generál admirál. Po smrti admirála Le Forta roku 1699, který měl hodnost generála-komisaře (генерал-комиссар), byl jmenován Golovin generál admirálem loďstva (воинского каравана (флота) генерал-адмиралом).

Ruští generál admirálové[editovat | editovat zdroj]

Švédsko[editovat | editovat zdroj]

I ve Švédsku byla zavedena hodnost generalamiral, a to švédským králem Karlem XI.. Speciálním držitelem byl Hans Wachtmeister, jehož hodnost nesla název amiralgeneral.

Švédští generál admirálové[editovat | editovat zdroj]

Španělsko[editovat | editovat zdroj]

Rukáv a epoleta

Ve španělské Armada de España je hodnost Almirante General druhou největší v námořních silách. Je před Almirante, ale za Capitán General. Odpovídá hodnostem General de Ejército (armádní generál) pro pozemní síly, respektive General del Aire (generál vzdušných sil) pro letectvo.

Portugalsko[editovat | editovat zdroj]

Hodnost Almirante-general byla v portugalském námořnictvu zavedena v rozmezí let 1892–1910. Byla nejvyšší hodností a držel ji jen portugalský král, jakožto nejvyšší velitel válečného námořnictva.

Nizozemsko[editovat | editovat zdroj]

V nizozemském námořnictvu má hodnost generál admirála dlouhou tradici. Byla zavedena v 15. století jako Admiraal-generaal v Republice spojených nizozemských provincií. Byla to nejvyšší hodnost, nositel byl předseda admirality a zároveň velitel nizozemské floty. Prvním generál admirálem byl princ Mořic Nasavský, jmenovaný roku 1588. Většinou byla držena místodržícím provincií (tedy oficiální hlavou státu). V současném nizozemském královském námořnictvu se již nepoužívá.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků General Admiral na anglické Wikipedii, Generaladmiral na německé Wikipedii, Admiraal-generaal na nizozemské Wikipedii, Almirante General na španělské Wikipedii a Генерал-адмирал na ruské Wikipedii.