Gamla bron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gamla bron
Severní strana mostu
Severní strana mostu
Základní údaje
KontinentEvropa
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Dopravapěší, cyklisté
ŘekaUme (Ume älv)
ArchitektClaes Adelsköld
Otevřen1863
Souřadnice
Parametry
Typocelový na pilířích
Materiálocel
Délka301 m
Pilíře9
Mapa
Gamla bron
Gamla bron
Gamla bron, Švédsko
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gamla bron (Starý most) je nejstarší stojící most přes řeku Ume o délce 301 metrů, byl postaven v roce 1863 a v současnosti je přístupný pouze pěším a cyklistům.

Před výstavbou mostu byl možný přechod přes řeku Ume pouze po ledě v zimě a v ostatních ročních obdobích přívozem. Během druhé ruské okupace Umeå při Finské válce v roce 1809 Rusové postavili pontonový most z klád přes řeku, který byl krátce poté zničen jarní povodní. Stavba mostu přes řeku byla dlouho považována za příliš nákladnou, až guvernér Västerbottenu Gustaf Munthe, který nastoupil do úřadu v roce 1856, se začal zajímat o problematiku a nechal prověřit, kde by bylo možné most postavit a jaká by byla cena výstavby. Průzkum ukázal, že vhodné místo je pouze mimo město, proti proudu řeky a náklady na samotnou stavbu by činily 65.450 švédských korun. Další doprovodné náklady by zvýšily celkové náklady na 86.000 švédských korun.
Se stavbou mostu bylo započato v roce 1860, otevřen byl v roce 1863 a po dlouhou dobu se za použití mostu platilo mýtné. Po deseti letech bylo zjištěno, že původní dřevěnou konstrukci je třeba vyměnit, takže v letech 1894-1895 byla nahrazena ocelovou a most získal vzhled, který má dodnes. V roce 2013 byly objeveny závady na konstrukci, které bylo nutno opravit.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gamla bron na švédské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]