Galvarino (válečník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Galvarino
Narození?
Úmrtí30. listopadu 1557 (ve věku 67 let)
NárodnostMapučové
Povolánívoják
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Galvarino (?30. listopadu 1557) byl legendární mapučský válečník. Bojoval v Araukánské válce, což byl konflikt na území dnešního Chile mezi Španěly a domorodými Mapuči.

Galvarino bojoval v bitvě u Lagunillas, která se odehrála 8. listopadu 1557 poblíž řeky Bío-Bío. Španělé dosáhli drtivého vítězství a zajali 150 indiánských bojovníků. Zajatce, mezi kterými byl i Galvarino, odvedli do tábora. Zde jim na rozkaz guvernéra Garcií de Mendozy odřízli nos a bojovníkům usekli pravou ruku, velitelům pak obě ruce. Podle legendy Galvarino sám Španělům nabídl i druhou ruku. Poté byli zmrzačení zajatci propuštěni, aby se vrátili ke svému náčelníkovi Caupolicánovi a vyřídili mu vzkaz, aby Mapučové zanechali dalších bojů. Po návratu Galvarino úspěšně naléhal na náčelníka a válečnou radu, aby vytrvali v boji s tím, že žít pod španělskou nadvládou nemá pro Mapuče cenu. Sám si nechal k useknutým pahýlům připevnit dlouhé nože a zapojil se do dalších bojů. V bitvě u Millarapue velel 3000 mapučských válečníků, kteří se střetli s 1500 Španěly. Indiáni byli v bitvě zmasakrováni, přičemž Španělé měli pouze minimální ztráty. Asi 800 indiánů bylo zajato a následně byli pověšeni. Existuje více verzí o Galvarinově smrti. V jedné se sám probodl či naběhl na meč, v další byl pověšen jako ostatní zajatci, případně byl hozen psům na roztrhání.

Údajná Galvarinova poslední slova byla:

Raději zemřu, než abych žil jako vy. Jediné, co mě mrzí, že mi smrt zabrání vás roztrhat svými zuby na kusy.

[1][2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Galvarino, legendární bojovník, který měl místo rukou nože [online]. [cit. 2020-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-02-16. 
  2. The Legend of the Handless Warrior who Replaced his Limbs with Knives [online]. [cit. 2020-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-02-16. (anglicky) 
  3. Galvarino – The No-Handed Mapuche Warrior [online]. [cit. 2020-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]