Gülfem Hatun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gülfem Hatun
Narození15. století
Osmanská říše
Úmrtí1561 nebo 1562
Istanbul
BydlištěPalác Topkapi
ChoťSulejman I.
Partner(ka)Sulejman I.
DětiŞehzade Murad
RodOsmanská dynastie
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Gülfem Hatun (1497–1562) byla manželka sultána Sulejmana I. a byla matkou Şehzade Murada. Její jméno Gülfem znamená "jako růže".

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Její původ není úplně znám. V osmanských spisech (vakfiye) se uvádí pod jménem Hātun binti Abdllah (dcera Abdllaha); avšak na jejím hrobě v Üsküdaru se píše Hātun binti Abdurrahman (dcera Abdurrahmana), což znamená, že její otec byl křesťan, ale přešel na Islám. Toto jsou 3 nejznámější teorie o jejím původu:

  • Někteří tvrdí, že pocházela ze Sicílie nebo z Polska a její rodné jméno bylo Rosalina (Sicilyalı Rosalina nebo Polonyalı Rozalina)
  • Yılmaz Öztuna, osmanský historik, napsal:

Byla dcerou prince jménem Murad a byla provdána za sultána Sulejmana v roce 1511. Jméno Gülfem je i její rodné jméno.“

  • Podle Leslie P. Peirce, byla jen harémová konkubína, která po jedné noci s ním náhodně otěhotněla. Za Suleymanovi vlády pak dostávala 150 stříbrných denně.

Porodila jen jednoho jediného syna, Şehzade Murada, v roce 1519, který ale v říjnu 1521 zemřel na pravé neštovice.

Mešita Gülfem[editovat | editovat zdroj]

V roce 1543 nechala Gülfem vybudovat ze svého platu malou hrobku, známou jako "Mešita Gülfem Hatun" v sousedství mešity Üsküdaru, která byla vybudována v druhé polovině 16. století. Mešita byla dokončena v roce 1562, kdy také Gülfem zemřela a byla zde i pohřbena. Vedle této mešity stála madrasa, hrobka a stará Osmanská základní škola. Tento komplex (külleye) celý shořel při velkém požáru v roce 1850, společně s okolními domy. Devět let po požáru byla základní škola a mešita obnoveny; stavba skončila v letech 1868-69. Madrasa a hrobka obnoveny nebyly. Hrob Gülfem tedy v současné době nenajdeme, jelikož shořel.

Legenda o smrti Gülfem Hatun[editovat | editovat zdroj]

Legenda o její smrti praví, že nechala vybudovat mešitu v Üsküdaru, ale během stavby jí došly peníze. Chtěla si tedy peníze půjčit od několika žen v harému, aby mohla být mešita dokončena. Konkubíny však na Gülfem žárlily a odmítaly jí půjčit. Jedna konkubínka však využila její slabosti a slíbila jí, že jí peníze půjčí, když bude moct jeden večer jít k sultánovi místo ní. Gülfem souhlasila a ten večer, kdy měla jít k sultánovi, připravila konkubínu na návštěvu. Sultána Sulejmana to velmi pobouřilo a nařídil strážím, aby Gülfem popravili za to, že když byla řada na ní, aby s ním sdílela lože, že poslala za sebe jinou ženu. Druhého dne ráno vynesli z paláce mrtvé tělo Gülfem, které pohřbili právě v dostavěné mešitě, a tělo ženy, která jí dala peníze, dali do mělkého hrobu a hrob není označen.

Média[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 se postava Gülfem objevila v seriálu „Hürrem Sultan“, kde ji ztvárnila turecká herečka Yasemin Kozanoglu. V roce 2011 se postava Gülfem objevila v seriálu Velkolepé století (Muhteşem Yüziyl, Magnificent Century), kde ji ztvárnila turecká herečka Selen Öztürk.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gülfem Hatun na anglické Wikipedii.

Manželky sultána Sulejmana I.
Předchůdce:
Fülane Hatun
15131521
Gülfem Hatun
Nástupce:
Mahidevran Sultan