Góra Schwabego

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Góra Schwabego
Vrchol125 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátPolsko
městoOliwa, Gdaňsk
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Góra Schwabego je kopec s nadmořskou výškou 125 m, který se nachází nad soutokem Potoka Oliwského (Jelitkowského) s Potokem Czystej Wody v Trojměstském krajinném parku (Trójmiejski Park Krajobrazowy) ve čtvrti Oliwa města Gdaňsk v Pomořském vojvodství v Polsku. Kopec nabízí vyhlídku „Widok VIII. "Andrzej"“ na Gdaňsk a Gdaňský záliv Baltského moře.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pod severními svahy kopce teče Potok Czystej Wody v Dolině Zgniłych Mostów a v Dolině Czystej Wody, která je stejnojmennou přírodní rezervací. Pod jižními svahy kopce teče Potok Oliwski v Dolině Radości a Dolině Schwabego. K vrcholu kopce a na vyhlídku vedou značené turistické stezky. Na jižních svazích je místo bývalého lyžařského skokanského můstku a také balvany (Glazy Narzutowe). Góra Schwabego je celoročně volně přístupná. Kopec nese jméno podle Gdaňského měšťana, kterým byl Jacob Schwabe, který v okolí působil v 17. století.[1][2][4]

Poblíž se nachází ZOO Gdaňsk-Oliwa a hamr Kuźnia Wodna w Oliwie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b DOLINA SCHWABEGO – Encyklopedia Gdańska. www.gedanopedia.pl [online]. [cit. 2021-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-05. 
  2. a b Punkt widokowy na Górze Schwabego w Gdańsku - Odkrywcza Turystyka. odtur.pl [online]. [cit. 2021-10-15]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Góra Schwabego w mieście Gdańsk. pl.worldorgs.com [online]. [cit. 2021-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-27. 
  4. Głazy narzutowe w Gdańsku Oliwie - Traseo.pl. www.traseo.pl [online]. [cit. 2021-10-15]. Dostupné online. (polsky)