Fuchsia (operační systém)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fuchsia
Logo
VyvíjíGoogle
Rodina OSZircon
DruhOpen Source
Aktuální verze/ 16. srpna 2016
Podporované platformyx86-64, ARM
Typ jádraMikrojádro
Programovací jazykSwift
Oficiální webfuchsia.googlesource.com

Fuchsia je operační systém vyvinutý společností Google. První předběžná verze projektu vyšla v srpnu 2016. Tento univerzální systém by měl fungovat na různých platformách, od vestavěných systémů až po smartphony, tablety a osobní počítače. Na rozdíl od předchozích operačních systémů vyvinutých společností Google, jako jsou Chrome OS a Android, které jsou založeny na jádrech Linuxu, je Fuchsia založený na novém mikrokernelu nazvaném „Zircon“. Právě Android a Chrome OS by měly být do budoucna Fuchsia OS nahrazeny.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V srpnu 2016 byla zveřejněna zpráva na GitHubu, že Google vyvíjí operační systém jménem Fuchsia. V květnu 2017 byla Fuchsia aktualizována uživatelským rozhraním a stránka developerů Ars Technica zmínila zprávu, že projekt není mrtvá věc. V listopadu 2017 byla zavedena podpora pro programovací jazyk Swift. V lednu 2018 uveřejnil Google návod na spuštění systému na Pixelbooku.[2] V říjnu 2018 se objevily spekulace, že nový Google Home Hub by mohl být postavený na systému Fuchsia.[3] V listopadu 2018 byla Fuchsia OS testována na zařízeních Huawei s procesorem Kirin 970,[4] konkrétně na telefonu Honor Play.[5]

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Uživatelské rozhraní a aplikace jsou napsány s pomocí „Flutter“, sady pro vývoj softwaru, umožňující cross-platformové rozvojové schopnosti pro Fuchsia, Android a iOS. Flutter vytváří aplikace založené na technologii Dart a nabízí aplikace s vysokým výkonem, které běží ve 120 snímcích za vteřinu. Flutter rovněž nabízí renderovací engine s názvem „Escher“ s grafickým jádrem Vulkan, se zvláštní podporou pro „Volumetric soft shadows“, což je prvek, který web Ars Technica popsal takto: „vypadá, že je na míru vytvořené pro rozhraní Material Design‘“. Tento systém je také využíván v autonomních vozidlech společnosti Google.

Vzhledem k vývoji softwaru Flutter, který přináší cross-platform podporu, mohou uživatelé na zařízeních s Androidem instalovat některé prvky systému Fuchsia. Web Ars Technica poznamenal, že i když uživatelé mohou testovat Fuchsii, tak zatím „nic nefunguje“ a dodává: „Je to všechno jen spousta zástupných rozhraní, která nic nedělají, i když se najde mnoho podobností mezi rozhraním Fuchsie a Androidem, včetně funkce poslední aplikace, nabídky nastavení a funkce split-screen".

Při druhém pohledu společnosti Ars Technica byl poznamenám posun, že věci nyní fungují a byla vyzdvihnuta hardwarová podpora. Jedním z pozitivních překvapení byla podpora více kurzorů.

Speciální verze prostředí Android Runtime pro Google Fuchsia bude vyvíjena v budoucnu a bude pracovat na systémech ze souboru FAR, který je ekvivalentem pro Android APK.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOTEKOMÁNIE.CZ. Fuchsia možná nahradí Android a Chrome OS. Dotekománie.cz [online]. 2018-07-22 [cit. 2019-01-23]. Dostupné online. 
  2. Yes, Google Is Running Fuchsia On The Pixelbook: Calm Down. chromeunboxed.com [online]. Dostupné online. 
  3. The newly-launched Google Home Hub is ‘Astro,’ a known Fuchsia OS test device. 9to5Google [online]. 2018-10-11. Dostupné online. 
  4. DOTEKOMÁNIE.CZ. Google Fuchsia OS začíná podporovat Huawei smartphony. Dotekománie.cz [online]. 2018-11-23 [cit. 2019-01-23]. Dostupné online. 
  5. BRADSHAW, Kyle. 9to5Google [online]. 2018-11-22 [cit. 2019-01-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]