Fratelli Alinari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fratelli Alinari: Fotbalový zápas Calcio in costume, Florencie, 1902
Bratři Alinariové, asi 1865

Fratelli Alinari (Bratři Alinariové, dnes Alinari 24 ORE) je nejstarší fotografická firma na světě založená v italské Florencii v roce 1852. Vlastnili ji tři bratři – Leopoldo (1832–1865), Romualdo (1830–1890) a Giuseppe (1836–1890) Alinariové. Její archiv existuje dodnes a obsahuje 5,5 milionu fotografií od daguerreotypií až po moderní digitální fotografie z celého světa.

Založení[editovat | editovat zdroj]

V roce 1852 Leopoldo Alinari se svými bratry Romualdem a Giuseppem založili fotografické studio se specializací na portréty, fotografie uměleckých děl a historických památek.

Dnes[editovat | editovat zdroj]

V současné době se společnost, stále existující ve Florencii, specializuje na současné profesionální technologie. V roce 2001 firma Alinari vytvořila digitální archiv, který obsahuje více než 200 000 snímků. Celý soubor včetně dědictví čítá více než 5 500 000 fotografií od historických technik až po současné, vintage printy, skleněné negativní desky, filmy, barevné materiály a další.

Alinari je vydavatelem fotografických knih, poskytuje speciální služby při fotografických výstavách, vlastní stálou výstavu materiálů o historii fotografie a vzdělávání, spolupracuje po odborné stránce se studenty a osobami se zdravotním postižením. Stále dokáže používat tradiční techniku světlotisku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fratelli Alinari na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]