František Kiviš z Rotterau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Kiviš z Rotterau
Narození30. dubna 1814
Klatovy
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí24. října 1852 (ve věku 38 let) nebo 29. října 1851 (ve věku 37 let)
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Příčina úmrtítuberkulóza
Povolánídocent, lékař, profesor, gynekolog a porodník
ZaměstnavateléUniverzita Karlova
Juliova-Maxmiliánova univerzita ve Würzburku
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Kiviš z Rotterau (30. duben 1814 Klatovy[1]29. říjen 1851 Praha) byl český gynekolog a porodník, jeden ze zakladatelů těchto oborů samotných.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval gymnázium v rodných Klatovech[2] a poté lékařství na Karlově univerzitě v Praze, kde roku 1837 získal doktorát.[3] Studijně poté cestoval do Francie, Německa, Anglie a Dánska.[4] Do Čech se vrátil v roce 1841 a začal pracovat ve zdravotnické komisi Českého gubernia. V roce 1842 se rozhodl pro lékařskou porodnickou praxi, nejprve v Novém Bydžově a poté v Berouně. Brzy však zahájil akademickou kariéru, když byl nejprve jmenován docentem a záhy pověřen vedením nově vzniklého gynekologického oddělení na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1843 si vymohl, aby pro gynekologické účely bylo vyčleněno několik lůžek ve Všeobecné nemocnici v Praze, což je někdy označováno za založení první gynekologické kliniky v Rakouské říši.

V roce 1845 Prahu opustil, když nahradil Josefa Servase d’Outreponta jako profesor na katedře gynekologie a porodnictví na univerzitě ve Würzburgu. Tam byl také záhy jmenován ředitelem porodnické kliniky a napsal ve Würzburgu rovněž své nejoceňovanější dílo Klinische Vorträge über specielle Pathologie und Therapie der Krankheiten des weiblichen Geschlechtes (1848). V roce vydání jeho stěžejní práce však zemřela jeho žena a Kiviš se psychicky zhroutil.

Roku 1850 se vrátil do Prahy. Zde mu bylo nabídnuto na Karlově univerzitě místo profesora porodnictví (po Antonínu Janu Jungmannovi), avšak šlo o poctu spíše formální – jeho psychický stav už se po krizi z roku 1848 příliš nezlepšil a Kiviš nemohl plně pracovat. Roku 1851 navíc onemocněl tuberkulózou a velmi brzy na ní zemřel, v 38 letech.[5] Pohřben byl na Malostranském hřbitově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]