František Pokorný (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
R. D.
František Pokorný
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Svěcení
Kněžské svěcení5. července 1937
světitel Josef Kupka
Osobní údaje
Datum narození16. února 1909
Místo narozeníŽidenice, Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí19. ledna 1987 (ve věku 77 let)
Místo úmrtíBrno, Československo
Povolánímuzikolog, historik, hudební skladatel, učitel, zpěvák, varhaník a duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

R. D. František Pokorný (16. února 1909 Židenice[1]19. leden 1987 Brno) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní a spisovatel, perzekvovaný v době komunistického režimu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na brněnském klasickém gymnáziu (v roce 1932) studoval teologii v brněnském alumnátě. Měl vynikající jazykové nadání na klasické jazyky – řečtinu a latinu. Kněžské svěcení přijal 5. července 1937. Po svěcení působil jako kaplan na řadě míst brněnské diecéze (Dolní Kounice, Jedovnice, Chrlice). Byl rovněž katechetou v brněnských školách, po druhé světové válce v Brně-Židenicích. V roce 1953 byl zatčen a odsouzen na tři roky vězení. Vězněn byl na Mírově, zdejší pobyt mu výrazně zhoršil zdravotní stav. Po propuštění mu už nebylo umožněno veřejné duchovní působení – mohl pouze sloužit soukromou mši svatou v křestní kapli židenického kostela. Vzhledem k těmto zákazům se věnoval studiu dějin církevní hudby, zejména gregoriánskému chorálu. V archivech a knihovnách studoval středověké kodexy, spolupracoval při katalogizaci rukopisů a starých tisků. Latinský jazyk ovládal tak dokonale, že jím mluvil a psal své vědecké články. K jeho odbornostem patřila středověká hudební kultura a paleografie a historický vývoj liturgie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika 17272, sn. 7 [online]. MZA [cit. 2022-10-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích. Brno: ř.k. farní úřad Brno-Židenice, 1995. ISBN 80-901924-1-6. S. 93–95. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]