František Černý (1830–1900)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Černý
Narození29. března 1830
Chvalkovice, Čechy
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí18. dubna 1900 (ve věku 70 let)
Petrohrad
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Povoláníhudební skladatel, pedagog, dirigent a varhaník
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Černý, také Franz Czerny (29. března 1830 Chvalkovice18. dubna 1900 Petrohrad) byl český hudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem učitele v Chvalkovicích. V dětství zpíval v chlapeckém sboru kostela sv. Františka (U křižovníků) v Praze na Starém Městě. Po absolvování gymnázia studoval na varhanické škole, kterou ukončil v roce 1851.

Odešel nejprve na Ukrajinu a vyučoval soukromě hudbu v Umano a v Kremenčuku. V roce 1856 přesídlil do Petrohradu, kde nejprve pokračoval v soukromém vyučování hudby, ale v roce 1862 se stal profesorem obligátního klavíru na petrohradské carské konzervatoři. Vedle toho byl sbormistrem Singakademie a Ruské hudební společnosti. V Ruské hudební společnosti působil i jako dirigent. Získal si značnou oblibu a stal se vyhledávaným učitelem hudby v nejvyšších šlechtických kruzích.

Během svého pobytu v Rusku neztratil kontakt s vlastí. Psal o hudebním životě v Rusku do časopisu Dalibor. Jeho klavírní etudy vyšly v Praze tiskem a pražský Hlahol uváděl na svých koncertech jeho Osm maloruských písní pro mužský sbor.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Komponoval především drobnější klavírní skladby a instruktivní literaturu. Sestavil a vydal sbírku klavírních skladeb různých autorů, Класная библиотека, která se stala základní učebnicí na konzervatořích v Petrohradu i v Moskvě. Kromě toho upravoval ruské lidové písně pro mužské a smíšené sbory.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Československý hudební slovník I (A–L), 1963, SHV, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]