Francine Houbenová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francine Houbenová
Narození2. července 1955 (68 let)
Sittard
Alma materDelftská technická univerzita
Maartenscollege, Groningen
Povoláníarchitektka, textilní výtvarnice a vysokoškolská učitelka
Významná dílaBirminghamská knihovna
La Llotja de Lleida
Montevideo
OceněníCena Kulturního fondu prince Bernharda (2015)
rytíř Řádu nizozemského lva (2024)
Amsterdamská cena za architekturu
Webová stránkawww.mecanoo.nl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francine Marie Jeanne Houbenová (* 2. července 1955 Sittard) je nizozemská architektka. Její tvorba vychází z neoavantgardy a snaží se atakovat všechny smysly, zaměřuje se na propojení architektury s městskou krajinou a na využívání ekologicky šetrných technologií.

Absolvovala Delftskou technologickou univerzitu a v roce 1984 byla spoluzakladatelkou ateliéru Mecanoo.[1] Působila jako kurátorka rotterdamského bienále architektů, je členkou Královské nizozemské akademie věd a umění a hostovala na Harvardově univerzitě.[2] Je autorkou knih People Place Purpose a Compositie, Contrast, Complexiteit, píše o architektuře pro deník Het Financieele Dagblad. K jejím významným realizacím patří knihovna delftské univerzity, kancelářská budova FiftyTwoDegrees v Nijmegenu (pojmenovaná podle toho, že město leží na 52. stupni severní šířky), námořní muzeum Kaap Skil na ostrově Texel, mrakodrap Montevideo Tower v Rotterdamu, divadlo La Llotja ve španělském městě Lleida, výstavní síň HOME v Manchesteru nebo největší veřejná knihovna v Evropě v Birminghamu (projekt byl nominován na Stirlingovu cenu).[3]

V roce 2008 získala Francine Houbenová cenu Veuve Clicquot pro podnikatelku roku a v roce 2016 jí Univerzita v Utrechtu udělila čestný doktorát. Londýnský Architects' Journal ji vyhlásil architektkou roku 2014.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Holandská architektura, která nenudí. Ve Svitavách. Lidovky [online]. 2012-11-29 [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 
  2. Francine Houben [online]. Archiweb [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 
  3. Birminghamská knihovna chce oživit město i zájem o čtení knih. Česká televize [online]. 2013-09-03 [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]