Fraatés III.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fraatés III.
Narození2. století př. n. l.
Úmrtí57 př. n. l.
NástupceMithradatés III.
PotomciMithradatés III. a Oródés II.
OtecSinatrukés
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Fraatova mince

Fraatés III. (parthsky Frahát, řecky Φραάτης) byl parthský velkokráldynastie Arsakovců vládnoucí v letech 71/7058/57 př. n. l. Byl synem krále Sinatruka, jehož vazby k předchozím králům jsou nejasné, a otcem pozdějších panovníků Mithradata III. a Oróda II. Z klínopisných textů je známa jeho sestra a manželka Peruztana.[1]

Vláda[editovat | editovat zdroj]

Na trůn nastoupil po Sinatrukově smrti a od počátku musel se znepokojením sledovat, jak Římané postupují proti sousední Arménii, v jejímž čele stál jeden z nejvýznamnějších králů, Tigranés Veliký. Jeho snahou bylo vystupovat spíše umírněně. Nabídku Arménů na spojenectví odmítl, stejně jako nabídku pontského krále Mithridata VI. a posléze i ultimativní žádost samotných Římanů vedených vojevůdcem Lucullem.[2] Do poměrů na západě zasáhl až v roce 65 př. n. l., kdy ve prospěch Tigranova syna krátce intervenoval v Arménii, aniž měla jeho akce větší efekt.

S novým římským místodržitelem v Malé Asii Gnaeem Pompeiem udržoval navenek korektní vztahy, přestože zde byl problém provincie Gordyéné v dnešním Kurdistánu, kterou Parthové s tichým souhlasem Římanů obsadili, aby z ní byli nakonec vypuzeni. V roce 64 př. n. l. došlo pod římskou patronací k uzavření dohody,[3] která potvrdila status quo – Parthům v ní byla přiřknuta oblast Adiabéné na severu Mezopotámie, Gordyéné však připadla Arménům. Fraatés vládl pak ještě zhruba šest let a byl zabit při spiknutí, v němž hlavní úlohu sehráli jeho synové Mithradatés a Oródés.


Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. MCEWAN, Gilbert J. P. A Parthian Campaign against Elymais in 77 B.C. Iran. 1986, roč. 24, s. 93. 
  2. Cassius Dio, 36, 3, 2nn.
  3. Cassius Dio, 37, 4.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der parthischen Geschichte. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1980. ix, 132 s. ISBN 3-534-07064-X. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]