Fotheringay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fotheringay
Základní informace
PůvodAnglieAnglie Anglie
Žánryfolk rock
Aktivní roky1970–1971, 2015–dodnes
VydavatelIsland
Současní členové
Gerry Conway
Jerry Donahue
Pat Donaldson
Sally Barker
Kathryn Roberts
PJ Wright
Dřívější členové
Sandy Denny
Trevor Lucas
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Folk-rocková skupina Fotheringay byla založena v roce 1970 zpěvačkou Sandy Denny po jejím odchodu ze skupiny Fairport Convention. Skupina použila název hradu Fotheringay, kde byla vězněna skotská královna Marie. Hrad byl zmíněn i v písničce „Fotheringay“, kterou obsahovalo album What We Did on Our Holidays od Fairport Convention, vydané v roce 1969 před odchodem Sandy Denny ze této skupiny.

Dva bývalí členové skupiny Eclection, Trevor Lucas a Gerry Conway společně se dvěma bývalými členy skupiny Poet And The One Man Band, kterými byli Jerry Donahue a Pat Donaldson, dotvořili sestavu pětičlenné skupiny. Folkový repertoár doplnilo několik původních písniček od Sandy Denny, jako "Nothing More", "The Sea" a "The Pond And The Stream", stejně tak jako puntičkářské přepisy písniček Gordona Lightfoota „The Way I Feel“ a Boba Dylana "Too Much Of Nothing'. Ačkoliv bylo album kritikou přijato poněkud rozpačitě, byli Fotheringay vnímáni jako důvěryhodná a uznávaná skupina. Protože album nesplnilo komerční očekávání, Sandy Denny se odvážila dát na sólovou dráhu a byla v anketě hudebního časopisu Melody Maker zvolena nejlepší britskou zpěvačkou roku 1970.

Fotheringay byli rozpuštěni v roce 1971. Některé z jejich písniček se objevily na zpěvaččině debutovém albu The Northstar Grassman and the Ravens. Lucas, Conway a Donahue se v roce 1972 přesunuli do Fairport Convention, aby nahráli album Rosie (na kterém byly použity některé materiály od Fotheringay). Conway hrál pouze na třech skladbách a pak začal hrát jako příležitostný hudebník. Conway a Donaldson pracovali na albu Fairport Convention s Richardem Thompsonem, Lucas a Donahue zůstali ve Fairport ještě dalších několik let, se Sandy Denny, která se připojila v roce 1975 na albu Rising for the Moon . Conway pak ještě doplnil reformované Fairport v roce 1999.

Členové skupiny[editovat | editovat zdroj]


Discografie[editovat | editovat zdroj]

Fotheringay (album) - (A&M Records 1970)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • No More Sad Refrains: The Life And Times Of Sandy Denny, Clinton Heylin.