Fort Reliance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fort Reliance
Poloha
Souřadnice
StátKanadaKanada Kanada
Fort Reliance
Fort Reliance
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fort Reliance (česky „Pevnost důvěry“) je bývalá opevněná obchodní stanice v severozápadní části Kanady. Nachází se na východním břehu řeky Yukon třináct kilometrů od Dawson City.

Fort Reliance založili na území Athabasků v roce 1874 zaměstnanci americké společnosti Alaska Commercial Company vedení Jackem McQuestenem.[1] Posádka pevnosti vykupovala od domorodců z nedaleké osady Nuclaco kožešiny, ženila se s indiánkami a hledala v okolí zlato. Stanice byla centrem šíření evropské civilizace v regionu a byly podle ní pojmenovány řeky Fortymile River (čtyřicátá míle od Fort Reliance) a Sixtymile River (šedesátá míle od Fort Reliance). Na soutoku Fortymile River s Yukonem vzniklo v roce 1886 první město na území Yukonu Forty Mile.

Činnost stanice ukončil v roce 1886 objev zlata na Stewart River, kam se přesunula většina prospektorů a lovců z okolních oblastí. Budovy stanice pak používaly projíždějící lodě jako palivové dříví.[2]

V letech 1973 až 1976 zorganizovalo Kanadské muzeum civilizace archeologický průzkum lokality.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Interior Alaska | Alaska History and Cultural Studies. www.akhistorycourse.org [online]. [cit. 2020-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-06. 
  2. Fort Reliance | The Canadian Encyclopedia. thecanadianencyclopedia.ca [online]. [cit. 2020-01-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]