Fordův ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ford Island
Letecké foto ostrova
Letecké foto ostrova
Ford Island
Ford Island
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fordův ostrov (anglicky Ford Island) je ostrov v zálivu Pearl Harbor při pobřeží havajského ostrova Oahu. Má rozlohu 1,84 km² a podle sčítání v roce 2000 na něm žije 368 obyvatel. Ostrov je majetkem amerického námořnictva.

Domorodci ostrov nazývali Mokuʻumeʻume podle zvyku spojeného s novoroční slavností Makahiki, kdy sem připlouvaly ženy, kterým se nepodařilo otěhotnět se svým manželem, aby provozovaly pohlavní styk s jinými muži. Současný název nese ostrov podle lékaře Setha Portera Forda, jehož rodině patřil ve druhé polovině 19. století. Tehdy sloužil ke komerčnímu pěstování cukrové třtiny. V roce 1917 zabrala ostrov americká armáda, která zde zřídila letiště. Ve třicátých letech byl ostrov uměle zvětšen z původních 135 hektarů na 178 ha a při jeho pobřeží byla vybudována kotviště bitevních lodí. Během útoku na Pearl Harbor 7. prosince 1941 byl ostrov bombardován japonskými letadly, které zapálily hangáry a potopily loď USS Arizona (BB-39), na níž vybuchla munice a zahynulo 1177 členů posádky. Trup lodi slouží od roku 1962 jako muzeum.

Na ostrově se nachází 1200 metrů dlouhá přistávací dráha a čtyři ubytovací jednotky: Nob Hill, Luke Field, Kamehameha Loop a Battleship Cove. Národní úřad pro oceán a atmosféru zde provozuje stanici pro monitorování tsunami. V roce 1998 byl vybudován pontonový most Admiral Clarey Bridge, který spojuje Ford Island s Oahu. Existují plány na budoucí civilní využití ostrova, uvažuje se například o stavbě sluneční elektrárny.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]