Fontána de Birague

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána de Birague
Plán fontány (1898)
Plán fontány (1898)
Základní údaje
Rok vzniku1579
Umístění
StátFrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána de Birague (francouzsky fontaine de Birague) též Fontána svaté Kateřiny (fontaine Sainte-Catherine) je zaniklá fontána v Paříži. Od 16. století se nacházela před kostelem svatého Pavla a Ludvíka na rohu ulic Rue Saint-Antoine a Rue de Sévigné (tehdy Rue Culture Sainte-Catherine). Byla zbořena v roce 1856 při Haussmannově přestavbě Paříže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kašnu nechal postavit v roce 1579 kancléř René de Birague, po kterém nesla jméno, aby zásobovala vodou nejen jeho palác (sousedící s klášterem Sainte-Catherine-du-Val-des-Écoliers), ale i celé okolí. Kašnu napájel pramen dovedený z úpatí Belleville, který dříve zásoboval Hôtel Saint-Pol. Kašnu zdobily sochy andělů na delfínech.

Kašna byla poprvé přestavěna v roce 1627 z nařízení prévôta Nicolase Bailleula podle plánů Augustina Guillaina. Byla postavena nedaleko od původní fontány na nově zřízeném náměstí.

Kašnu čtvercového nebo obdélníkového půdorysu zdobily toskánské pilastry, vlys s triglyfy a završená byla kamennou kupolí s lucernou s lilií. Na stranách kolmých k ose Rue Saint-Antoine se nacházely frontony. Na každém rohu byly vytesány iniciály “S. C.”, které odkazovaly na klášter Sainte-Catherine-du-Val-des-Écoliers.

Fontána v 17. století

Mezi lety 17071708, kdy bylo uvedeno do provozu čerpadlo Notre-Dame, byla fontána přestavěna podle návrhu architekta Jeana Beausira. Základní kámen byl položen 13. května 1707. Kašna po přestavbě získala pětiúhelníkový půdorys a novou výzdobu. Na každé straně byl slepý oblouk orámovaný toskánskými pilastry a zakončen vlysem s triglyfy a štítem zdobeným symboly obchodu a průmyslu. V jednom z těchto oblouků se nacházel vývod s vodou. Nad oblouky byly mezi jemnými konzolami basreliéfy představující ležící nymfy a najády. Kašnu zakončovala kupole s lucernou podobná předchozí kašně. Při stavbě kašny byly původně vynechány symboly kláštera, které byly přidány na žádost kanovníků v srpnu 1708.

V 18. století až do zřízení kryté tržnice na Place du Marché-Sainte-Catherine v roce 1783 se kolem fontány konaly trhy.

V 1856 byla fontáně zbořena kvůli rozšíření Rue de Rivoli.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fontaine de Birague na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]