Fontána (Duchamp)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána
Základní informace
Původní názevFountain
AutorElsa von Freytag-Loringhoven
Marcel Duchamp
Vznik1917
Typsochařství
Vlastnosti
Mediumporcelán
olejová barva
Šířka48 cm
Výška36 cm
Umístění
Inv. čísloT07573
UmístěníIzraelské muzeum
Sanfranciské muzeum moderního umění
Tate Modern
Filadelfské muzeum umění
Eskenazi Museum of Art
Status
VlastníkTate Modern
Tate Gallery
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána (anglicky Fountain) je socha ve stylu readymade, kterou roku 1917 vytvořil Marcel Duchamp: šlo o porcelánový pisoár obrácený do pozice zadní stranou dolů a podepsaný R.Mutt. Duchamp tento sériový výrobek zaslal v dubnu 1917 na první výstavu Společnosti nezávislých umělců (Society of Independent Artists), která se měla konat budově The Grand Central Palace v New Yorku. Výbor výstavy Fontánu neodmítl, protože pravidla společnosti zakazovala odmítnout dílo umělce, který zaplatil členský poplatek, ale dílo stejně nebylo vystaveno. Později bylo vyfotografováno ve studiu Alfreda Stieglitze a fotografie uveřejněna v uměleckém časopise The Blind Man. Originál Fontány byl ztracen, ale v 50. a 60. letech 20. století nechal Duchamp vyrobit šestnáct replik.

Historikové a teoretici umění považují Fontánu za přelomové dílo umění 20. století. Roku 2004 je 500 vybraných britských profesionálů v oblasti umění odhlasovalo jako nejvlivnější umělecké dílo 20. století. Druhé místo získaly Picassovy Avignonské slečny (1907) a třetí Warholův Marilyn Diptych (1962).[1] Noviny The Independent v únoru 2008 napsaly, že tímto jediným dílem Duchamp vynalezl konceptuální umění a „navždy uvolnil tradiční spojení mezi umělcovou prací a hodnotou jeho díla“.[2]

Podle výzkumu britského historika Glyna Thompsona byla Fontána původně nápadem německé dadaistky Else von Freytag-Loringhovenové, který si Duchamp přisvojil a vydával za vlastní.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Duchamp's urinal tops art survey. news.bbc.co.uk. BBC News, 1 December 2004. Dostupné online [cit. 5 October 2018]. 
  2. HENSHER, Philip. The loo that shook the world: Duchamp, Man Ray, Picabia. The Independent. London: 20 February 2008, s. 2–5. Dostupné online. 
  3. ŠUMNÝ, Jiří. Objev: Duchamp se pisoárem chtěl pomstít umění. Ukradl ho německé dadaistce - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz [online]. [cit. 2023-10-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]