Fleet controlling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fleet Controlling je platforma telematických systémů [1] pro motorová vozidla a mobilní stroje, která poskytuje následující služby:

  • Sběr a odesílání informací o provozu a dalších parametrech vozu nebo stroje (poloha, aktivita, personál, palivo, minulé/aktuální/budoucí úkoly, provozní parametry atd.).
  • Přijímání informací informační jednotkou ve voze nebo stroji (naplánované trasy, úkoly, textové zprávy, technologické příkazy pro informační jednotku).
  • Příjem, zpracování, analýzy a výstupy z informací v datovém centru (poplachové zprávy, různé reporty a hodnocení, plánování a optimalizace činností – úkolů a tras, datové operace).
  • Odesílání informací na informační jednotku (technologické příkazy, textová komunikace, naplánované trasy a úkoly).

Druh získávaných dat, datová výměna a služby poskytované informačními systémy založenými na platformě Fleet Controlling zařazují tuto platformu do skupiny tzv. LBS řešení (Location-based Service; prostorově-kontextové služby).[2] LBS aplikace zpracovávají geografické polohy informačních jednotek, přičemž poskytují přidanou hodnotu ve formě dalších služeb nad základní lokační informací.[3] Tyto informace mohou být v reálném čase odesílány skrz mobilní připojení do datového centra, kde s nimi mohou pověření pracovníci ihned pracovat. Pro přenos se využívá některého ze standardních přenosových kanálů (většinou GPRS), nebo záložních kanálů, např. vysokofrekvenční rádiové vlny (zejm. pro případy odcizení, kdy dochází k rušení GPRS).

Přínosy platformy[editovat | editovat zdroj]

U informačních řešení, založených na platformě Fleet Controlling, je základem informace o poloze vozu/stroje, stejně jako je tomu u Fleet managementu, a novými přidanými službami mohou být obecně:[4]

  • Textová komunikace datového centra s informační jednotkou ve voze/stroji.
  • Optimalizace tras, nasazení personálu, rozmístění informačních jednotek (tedy vozů a strojů) na úrovni celé flotily.
  • Snímání dat a provozních parametrů ze sběrnic vozidla/stroje (Controller Area Network, Functional Movement Screen).
  • Automatické informování datového centra (dispečinku) o nestandardních situacích informační jednotky (opuštění vymezené zóny – zaměřování polohy, skokové úbytky paliva, zpoždění atd.).
  • Propojení s dalšími informačními systémy v datovém centru.
  • Napojení dalších senzorů vozidla/stroje k informační jednotce.[1]

V současnosti[kdy?] telematické systémy ve vozech/strojích uskutečňují datovou výměnu prostřednictvím technologie GPRS nebo satelitem, poloha vozu je zjišťována pomocí GPS.[4]

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o platformě Fleet Controlling se spojuje s mezinárodním veletrhem Transport Logistik v Mnichově, kde byla v roce 2007 tato platforma uvedena.[5] Platforma Fleet Controlling se vyvinula z předchozí generace telematických systémů pro vozidla a mobilní stroje (Fleet Management), a to využitím nové generace hardware, větší provázaností s dalšími systémy (ve vozech i v datovém centru) a poskytováním vyšší úrovně funkcionality na všech úrovních.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.lbszone.com [online]. [cit. 2009-01-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-15. 
  2. How is LBS useful?. www.roseindia.net [online]. [cit. 2021-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Geospatial World - Top destination for geospatial industry trends. Geospatial World [online]. [cit. 2021-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b www.prodopravce.cz [online]. [cit. 01-01-2009]. Dostupné v archivu pořízeném dne 18-07-2011. 
  5. CADnews 12. července 2007. www.cad.cz [online]. [cit. 2021-05-13]. Dostupné online. 
  6. Úvodná stránka. YMS, a.s. [online]. [cit. 2021-05-13]. Dostupné online. (slovensky)