Fitz W. Guerin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fitz W. Guerin
Narození17. března 1846
New York
Úmrtí11. července 1903 (ve věku 57 let)
St. Louis
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníBellefontaine Cemetery
Povolánífotograf
OceněníMedaile cti
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fitz W. Guerin (17. března 1846, New York11. července 1903, St. Louis) byl držitelem Medaile cti za hrdinství vykonané v americké občanské válce. Po návratu do civilu se stal úspěšným společenským fotografem v St. Louis v Missouri.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v New Yorku, New York. Ve třinácti letech se vydal na vlastní pěst do světa a pracoval pro společnost Merrill Drug Company v St. Louis a Western Union.[1]

Americká občanská válka[editovat | editovat zdroj]

Jako teenager vstoupil do armády Unie a sloužil u generálů Williama Tecumseha Shermana, Nathaniela Lyona a Ulyssese S. Granta. Za své činy ve spojení se seržantem Henrym A. Hammelem a vojínem Josephem Peschem ve dnech 28. a 29. dubna 1863 byla vojákovi Guerinovi udělena čestná medaile.[2]

Dne 10. března 1896 od prezidenta Spojených států amerických a jménem Kongresu dostal čestnou medaili za mimořádné hrdinství ve dnech 28. a 29. dubna 1863, když sloužil u baterie A, 1. Missouri Light Artillery, v akci v Grand Gulf, Mississippi. Se dvěma dalšími vojáky dobrovolně zaujal pozici na palubě parníku Cheeseman, kde měl na starosti všechny zbraně a střelivo z baterie, a zůstal na palubě po značnou dobu, zatímco parník byl neovladatelný a vystavený těžké palbě nepřítele.

Fotografická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po válce se vrátil do St. Louis a dělal podřadné práce ve fotografické galerii. Pak si na chvíli našel lépe placenou práci telegrafního technika u železnice, ale vrátil se k fotografování. Navázal partnerství s dalšími umělci a založil Remington, Guerin a Mills Gallery v Ottumwě v Iowě. Nakonec byl od společníků vyplacen a vrátil se do St. Louis, kde pracoval pro několik zavedených fotografů a učil se obchodovat.[1]

Nakonec v roce 1876 založil vlastní podnik. Když získal ocenění na světové výstavě v Paříži[3], stal se přes noc úspěšným fotografem.[1] Vybudoval si reputaci, získal mezinárodní uznání za své portréty a několikrát byl zvolen prezidentem Národní fotografické společnosti. Ve městě otevřel několik dalších galerií, kterých během své 27leté kariéry vlastnil celkem šest.

Průkopnické fotografky Emme a Mayme Gerhardové u něho studovaly tři roky.[4] Když v lednu 1903 odešel do důchodu, své studio jim prodal.[3]

Guerin zemřel na infarkt 11. července 1903.[3] Byl pohřben na hřbitově Bellefontaine v St. Louis, na stejném místě odpočinku jako jeho spolupříjemci Medaile cti, Hammel a Pesch.

Článek časopisu American Heritage z roku 1982 ho označil za „turbid Victorian hack“, i když připouštěl, že byl technicky nadaný.[3] Některé z jeho fotografií vlastní ve svých sbírkách Kongresová knihovna.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fitz W. Guerin na anglické Wikipedii.

  1. a b c Dr. David S. Shields, McClintock Professor at the University of South Carolina. Fitz W. Guerin [online]. College of Arts and Sciences, University of South Carolina [cit. 2013-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Congressional Medal of Honor Awarded to Private Joseph Pesch [online]. Missouri History Museum [cit. 2013-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d Stephene Russell. Midwestern Fantasia: The Uncanny Photographs of Fitz W. Guerin [online]. St. Louis Magazine, March 2009 [cit. 2013-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. A Sisterly Profession [online]. Library of Congress, November 2011 [cit. 2013-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. 5 results containing "Guerin, F. W. (Fitz W.), ..." [online]. Library of Congress [cit. 2013-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]