Johann Bernhard Fischer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fischer z Erlachu)
Johann Bernhard Fischer
portrét od Ádáma Mányokiho, cca 1723
portrét od Ádáma Mányokiho, cca 1723
Narození20. července 1656
Štýrský Hradec
Úmrtí5. dubna 1723 (ve věku 66 let)
Vídeň
Povoláníarchitekt, sochař, urbanista, malíř, medailér a historik umění
DětiJoseph Emanuel Fischer von Erlach
Významná dílaSchönbrunn
zámek Hetzendorf
Zimní palác prince Evžena Savojského ve Vídni
Hofbibliothek
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Bernhard Fischer, od roku 1696 psán z Erlachu (20. června 1656 Štýrský Hradec5. dubna 1723 Vídeň), byl rakouský barokní architekt, stavitel a designér, který působil také v Čechách a na Moravě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině štýrského sochaře Johanna Baptisty Fischera ve Štýrském Hradci. U otce se také nejprve vyučil sochařem. Pak odešel do Říma, kde působil v letech 1670–1686. Nejprve studoval architekturu u Philippa Schora, pracoval mj. u Gianlorenza Berniniho. V letech 1686–1688 působil v Neapoli ve službách španělského krále. Pak nastoupil ve Vídni jako učitel budoucího císaře Karla VI., pro jehož korunovaci projektoval triumfální bránu.

Byl dvakrát ženat, s první manželkou Žofií Konstancií Morgnerovou z Regensburgu měl čtyři děti. Jeho syn Josef Emanuel Fischer z Erlachu byl také významným rakouským architektem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Patřil k nejvýznamnějším architektům radikálního baroka nejen v německy mluvících zemích. Pracoval především ve službách rakouského císařského dvora ve Vídni). Kromě projektů v Hofburgu (sál dnešní Rakouské národní knihovny, fasády a brána s bojujícími giganty), Dvorních koníren (dnešní MuseumsQuartier) a zámku Schönbrunn navrhl například palác České dvorské kanceláře ve Vídni. Spolupracoval také například s architektem Johannem Lukasem Hildebrandtem, od něhož převzal stavbu Schwarzenberského paláce ve Vídni, a který naopak dokončil Fischerův projekt Zimního paláce prince Evžena Savojského ve Vídni. Jeho největším a nejvýznamnějším dílem je projekt kostela morového patrona sv. Karla Boromejského (Karlskirche) českého řádu křižovníků s červenou hvězdou ve Vídni. V Salcburku vyprojektoval 4 kostely.

V Čechách projektoval a postavil Clam-Gallasův palác v Husově ulici na Starém Městě pražském. Nakreslil návrh na monstranci Zlaté slunce pro pokladnici Lorety v Praze na Hradčanech.

Na jižní Moravě projektoval budovu jízdárny na zámku Lednice; pro hraběte Althanna navrhl Sál předků na zámku ve Vranově nad Dyjí. Dále navrhl kašnu Parnas na Zelném trhu v Brně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Johann Bernhard Fischer von Erlach na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jaromír NEUMANN: Český barok. Praha Odeon 1968

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]