First Smile

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
First Smile
Základní informace
Jinak zvaný/áTvůrčí skupina First Smile, z. s.
PůvodBrno, Česko
Žánrypop, rock, muzikál, glee covery
Aktivní roky2013-doteď
SbormistrDominik Pernica
Příbuzná témataGlee
Významná dílaBridgebreaker, Hlubina
Webwww.firstsmile.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

First Smile je brněnské pěvecko-taneční uskupení založené v roce 2013 Jiřím Najvarem a Tobiášem Štěpánkem. Počet členů skupiny se pohybuje okolo dvaceti. V roce 2017 se uskupení stalo oficiálně zapsaným zájmovým spolkem pod jménem Tvůrčí skupina First Smile, z. s.[1] První předsedkyní spolku se stala Denisa Zlámalová, kterou v prosinci roku 2019 vystřídal Michal Kopal. Uskupení si na podzim 2022 zvolilo novou předsedkyňi Terezu Sýsovou. First Smile vystupuje na drobných koncertech a vystoupeních jako host a pořádá pravidelné gleeshow – koncepční projekty se vzájemnou provázaností a důkladným výběrem písní. Soubor pořádal koncerty i mimo Brno a to například ve Zlíně, Čáslavi a na Sázavě.[2][3] V únoru roku 2018 vystoupil na Olympijském festivale v Brně.[4] V roce 2016 vydal soubor singl Bridgebreaker složený Arin Dvořákovou, videoklip produkovala Pavlína Taubingerová.[5] V roce 2020 těleso uvedlo premiéru svého autorského muzikálu Hlubina, taktéž napsaný Arin, která se zároveň postarala i o text a orchestraci. Soubor je členem Unie českých pěveckých sborů.[6] First Smile zkouší Brně – Židenicích. Oficiální barvy souboru jsou červená a černá.

Představení[editovat | editovat zdroj]

[3]

First Show[editovat | editovat zdroj]

Dne 25. dubna 2014 se uskutečnilo první gleeshow v malém divadle pod Chrámem Spasitele. Výběr písní ještě nebyl tematický a šlo pouze o výběr z aktuálního repertoáru souboru. Koncert nebyl ozvučený.

Revoluce[editovat | editovat zdroj]

Druhá show se uskutečnila dne 23. listopadu 2014 a měla již programní charakter. A byla částečně ozvučena. Opět se uskutečnila v suterénu Chrámu Spasitele v Brně.

Růže s trny[editovat | editovat zdroj]

Dne 17. června 2015 se uskutečnilo třetí gleeshow s tematikou lásky v sále na ulici Rudišova v Brně. Koncert již byl plně ozvučený. Jednalo se o první koncert ve větších prostorách.

Cesta časem[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtá gleeshow se uskutečnila dne 11. října 2015 a byla koncipována jako chronologický průřez dějinami populární hudby. Opět se uskutečnila na Rudišové a kromě ozvučení byla show i osvětlena a byly použity další technické prostředky (např. mlhovač).

Už můžem![editovat | editovat zdroj]

Pátá gleeshow se nesla již v profesionálním duchu. S větším odstupem mezi předchozí gleeshow a tímto představením, měli tvůrci dost času na přípravu. Koncert se uskutečnil dne 22. října 2017 v Dělnickém domě v Židenicích a byl profesionálně ozvučen a osvětlen. Tématem koncertu bylo mládí a byl provázán jednotícím prvkem – židlemi, které doprovázely nové choreografie.[7]

Program koncertu[editovat | editovat zdroj]

Filmová gleeshow[editovat | editovat zdroj]

První gleeshow, která byla doprovázena živou hudbou se uskutečnila dne 7. dubna 2019. Tématem byly filmové hity. Do kapely usedlo 7 muzikantů a dirigování se ujal Jiří Najvar, který pro těleso sepsal vlastní aranže celého repertoáru na míru. Koncert se uskutečnil v Dělnickém domě v Brně-Židenicích a opět nechybělo profesionální ozvučení a osvětlení, ovšem již ve větším měřítku. Poprvé se soubor představil ve sjednocených černo-zlatých kostýmech, které doprovázela celá grafika. Show byla dramaturgicky provázána jednotícím prvkem, kterým byly dřevěné kostky. Jedná se o první gleeshow, u které byl spuštěn předprodej vstupenek prostřednictvím portálu SMS Ticket.[10][11] Celý projekt se uskutečnil díky úspěšné kampani na Startovači,[12] na kterou navazovala další propagace, včetně promofocení[13] a natočení traileru[14] 4. dubna 2019 se o události psalo v Brněnském týdeníku[15]. Reprízy naplánované na rok 2020 byly z důvodu pandemie Covidu 19 zrušeny a obnova projektu se již neplánuje. Představení se mělo uskutečnit v novém nastudování se speciálním hostem Eliškou Urbanovou a za doprovodu kapely Soul Ožil v Brně a Lanškrouně.[16]

Program koncertu[editovat | editovat zdroj]

Účinkující[editovat | editovat zdroj]

Kapela:

  • klávesy: Kateřina Kraftová
  • elektrická kytara: Adam Hlavatý
  • basová kytara: Hubert Holásek
  • bicí: Petr Hortvík
  • saxofon: Marek Šudák
  • trumpeta: Jiří Přikryl
  • pozoun: Radek Novák
  • dirigent: Jiří Najvar

Členové First Smile: Markéta Bosáková, Anna "Arin" Dvořáková, Klára Eliášová, Veronika Jílková, Pavlína Kasslová, Julie Koh, Eliška Krausová, Lucie Kvapilová, Barbora Lahodová, Martina Němcová, Kristina Povodová, Kateřina Řezáčová, Kristýna Scheibová, Tereza Sýsová, Denisa Zlámalová, Jaroslav Bašus, Břetislav Brtník, Jakub Černý, Kamil Jelínek, Michal Kopal, Pavel Mazánek, Marek Schneider, Tobiáš Štěpánek

Sbormistr: Michal Vajda Jr.

Šéf choreografie: Veronika Jílková

Interní choreografie: Barbora Lahodová, Tereza Sýsová

Externí choreografie: Barbora Bahenská, Kateřina Opělová a Petra Pacáková

Režie scény: Tobiáš Štěpánek

Světelný design: Dalibor Chvátal

Korepetice: Michal Vajda Jr.

Inspice: Iveta Baráková

Kostýmy: Veronika Jílková

Mistr zvuku: Pavel Plch

Mistr světel: Dalibor Chvátal

Hudební aranže: Jiří Najvar

Orchestrace: Martin Konvička

Produkce: Tobiáš Štěpánek

Realizační tým: Klára Eliášová, Veronika Jílková, Pavlína Kasslová, Pavel Mazánek a Michal Vajda Jr.

Autorský muzikál Hlubina & Muzikálová gleeshow[editovat | editovat zdroj]

Členka Anna "Arin" Dvořáková vytvořila pro těleso autorský muzikál Hlubina, s kompletně vlastními texty, hudbou, orchestrací i námětem. První polovina představení se proto věnovala tomuto pochmurnému příběhu, odehrávající se za války na dosud netknutém venkově. Obyvatelé malé vesnice odmítají připustit, že by něco mohlo být v nepořádku a oddávají se bezstarostným tancům, díky kterým mohou na blížící se válku zapomenout. Do děje vstupují dva muži, kteří se přou o řešení situace s Hlubinou – propastí poblíž vsi. Vesničané zaujímají různá stanoviska a názorově se tak rozdělí. Jak konflikt eskaluje, Hlubina se stává symbolem zla a utrpení. Lidé si vytváří svou vlastní válku, zatímco skutečná hrozba se pomalu ale jistě blíží. Muzikál je volným tematickým i hudebním navázáním na stejnojmennou skladbu uvedenou v rámci gleeshow Cesta časem v roce 2015. Muzikál byl doprovázen rozšířeným smyčcovým kvartetem, který sama autorka dirigovala a zároveň spouštěla originálně vytvořené elektronické samply. Doprovázená hudba tak spojovala nové i lidové prvky.[18]

Druhá polovina představení patřila světoznámě slavným hitům a byla naprostým kontrastem k autorskému muzikálu, ať už koncepčním výběrem písní, s různorodými choreografiemi, tak i díky pestrobarevným kostýmům.

Koncert se uskutečnil dne 2. a 4. února 2020 v Dělnickém domě v Brně-Židenicích a nechybělo ani profesionální ozvučení a osvětlení. Soubor se opět představil ve zcela nových kostýmech. Představení bylo doplněno novými a originálními kulisami. Jedná se o první gleeshow, která byla kompletně v českém jazyce a měla předem naplánované dvě premiéry, každá se zcela jiným obsazením v hlavních rolích. Zároveň byla druhá premiéra věnována zesnulé fanynce Karolínce.

Hlubina[editovat | editovat zdroj]

  • Part 1 – Předehra
  • Part 2 – Vesničané
  • Part 3 – Rekviem
  • Part 4 – Kámen, tér a prach
  • Part 4,5 – Intermezzo
  • Part 5 – Hlubina
  • Part 6 – Kamenná
  • Part 7 – Válka

Program Muzikálové gleeshow[editovat | editovat zdroj]

Účinkující[editovat | editovat zdroj]

V hlavních rolích muzikálu Hlubina:

Voják: Jaroslav Bašus, Kamil Jelínek

Slečna: Tereza Sýsová, Klára Pěchoučková

Matka: Barbora Lahodová, Lucie Kvapilová

Hlídač: Michal Kopal, Michal Kotouček

Dále účinkují: Lucie Babušíková, Klára Eliášová, Monika Janošková, Veronika Jílková, Pavlína Kasslová, Julie Koh, Monika Kratochvílová, Barbora Lahodová, Tereza Sýsová, Jaroslav Bašus, Šimon Hrdlička, Matěj Kořínek, Michal Kopal, Pavel Mazánek, Marek Schneider, Gabriel Štěpánek, Tobiáš Štěpánek

námět, hudba a text: Anna "Arin" Dvořáková

produkce a režie: Klára Eliášová, Veronika Jílková

rozšířené smyčcové kvarteto: Sabina Baronová, Lenka Filipová, Vladislav Ilík, Jitka Kneslová, Marek Mička, Petr Osička, Martin Šindelář

sbormistr: Michal Vajda Jr.

šéfchoreografie: Veronika Jílková

choreografický tým: Barbora Lahodová, Tereza Sýsová, Tobiáš Štěpánek

mistr zvuku: Pavel Plch

světelný design: Jan Popovský

Umělecké vedení[editovat | editovat zdroj]

Sbormistři[editovat | editovat zdroj]

Šéfchoreografové[editovat | editovat zdroj]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Soprán[editovat | editovat zdroj]

Alt[editovat | editovat zdroj]

Tenor[editovat | editovat zdroj]

Bas[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tvůrčí skupina First Smile, z.s.. rejstrik-firem.kurzy.cz [online]. [cit. 2018-06-02]. Dostupné online. 
  2. KŘEČKOVÁ, Martina. Husitská pouť na Sázavě si připomněla výročí Jeronýma Pražského a Karla IV.. Benešovský deník. 2016-06-26. Dostupné online [cit. 2018-06-02]. 
  3. a b Uplynulé události – First Smile. firstsmile.cz [online]. [cit. 2018-06-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-09. 
  4. Olympijský festival 20. 2. 2018 – First Smile [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-06. 
  5. FIRST SMILE. First Smile glee Brno - Bridgebreaker. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. First Smile. České-sbory.cz [online]. [cit. 2018-06-02]. Dostupné online. 
  7. First Smile předvede v Dělnickém domě pěveckou a taneční Glee Show. iBrno - zpravodajský portál města Brna [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné online. 
  8. https://www.youtube.com/watch?v=mSmMSMa9E3w [cit. 2021-08-23]. Dostupné online. 
  9. Youtube.com, 2018-09-06 [cit. 2021-08-23]. Dostupné online. 
  10. Archivovaná kopie [online]. Firstsmile.cz [cit. 2021-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-06. 
  11. First Smile: Filmová gleeshow jediného glee souboru v ČR – vstupenky. smsticket [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Podpořte "Filmová gleeshow 2019" na Startovači - Projekty. Startovač [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné online. 
  13. First Smile. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné online. 
  14. Trailer k Filmové gleeshow 2019. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  15. Napsali o nás – First Smile [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09. 
  16. Filmová gleeshow 2020: ZRUŠENO – First Smile [online]. [cit. 2021-01-08]. Dostupné online. 
  17. Youtube.com, 2020-01-06 [cit. 2021-08-23]. Dostupné online. 
  18. Archivovaná kopie [online]. Firstsmile.cz [cit. 2021-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]