Filip Bandžak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filip Bandžak
Základní informace
Narození10. září 1983 (40 let)
Pardubice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Žánryopera
Povoláníoperní pěvec
Hlasový oborbaryton
PříbuzníMartin Bandžák (bratranec)
WebOfficial website
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filip Bandžak (* 10. září 1983 Pardubice), je český operní pěvec, baryton. Je znám interpretační všestranností a jasným hlasem se sametovým zabarvením.[1] Profesionální pěveckou kariéru začal ve svých 12 letech na scéně pražského Národního divadla. Je laureátem prestižních mezinárodních pěveckých soutěží. Kromě své divadelní a koncertní činnosti reprezentuje Českou republiku v zahraničí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Filip Bandžak se narodil v Pardubicích. Svoji pěveckou kariéru zahájil v Kühnově dětském sboru pod vedením Jiřího Chvály. Po vítězství sboru na mezinárodní soutěži European Grand Prix for Choral Singing (Velká cena Evropy za zpěv) v roce 1998 ve španělské Tolose odešel ze sborové scény. Svoji sólovou dráhu zahájil již v roce 1993, kdy vystupoval v Česku, Německu a v Polsku v hlavní roli dětské opery Hanse Krásy Brundibár. Svůj první „malý úspěch na velké scéně“ dosáhl již ve svých 11 letech na scéně pražského Národního divadla v roli Pážete v opeře G. Verdiho Rigoletto, debutoval ve Státní Opeře v Praze v roli malíře Marcella v opeře Bohéma G. Pucciniho.

Po absolvování studia – oborů psychologie a hudební kultura na Západočeské univerzitě v Plzni, opery na Hudební fakultě Ruské akademie múzických umění v Moskvě (GITIS) ve třídě Rozetty Němčinské, pod vedením sólisty Velkého divadla v Moskvě, národního umělce RSFSR, barytonisty Jurije Věděnějeva a národní umělkyně RSFSR, Světlany Varguzovové, po návratu do České republiky vystupoval v koncertních sálech a divadlech mnoha měst České republiky jako např. v pražském Národním divadle, v pražském Obecním domě a v Rudolfinu, v Libereckém divadle F. X. Šaldy, v Plzeňském divadle Josefa Kajetána Tyla, a dále na Slovensku, v Rakousku, Itálii, Polsku, Maďarsku, Německu, Řecku, Francii, Belgii, Španělsku, Holandsku, Slovinsku, Estonsku, Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, Malajsii, Singapuru, Číně a v Kanadě. Od ukončení studia úzce spolupracuje ve Vídni s legendárním ruským basistou, národním umělcem SSSR, Kammersänger, Jevgenijem Nestěrenkem.

Filip Bandžak reprezentuje Českou republiku v zahraničí, na mezinárodních hudebních festivalech, na prestižních mezinárodních pěveckých soutěžích. Je laureátem Mezinárodní soutěže Mikuláše Schneidera-Trnavského na Slovensku, získal I. cenu na Mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Stal se laureátem největší a nejprestižnější soutěže v Asii – Čínské mezinárodní pěvecké soutěže (CIVC) v Ning-pu, kde současně získal Grand Prix za nejlepší interpretaci čínské árie v čínském jazyce. V řeckých Aténách se stal laureátem i jedné z nejprestižnějších světových soutěží – Mezinárodní soutěže Maria Callas Grand Prix 2009, která se konala pod záštitou Ministerstva kultury Řecka a UNESCO. V Ruském Pljosu se stal laureátem První mezinárodní pěvecké soutěže F. I. Šaljapina. Opakovaně vystupuje na mezinárodních hudebních festivalech, jako jsou Bartók+ v maďarském Miškolci, na největším Mezinárodním asijském hudebním festivalu v čínském Harbinu, na největším evropském varhanním festivalu v Ruské Samaře. S velkým úspěchem představil tvorbu současných českých skladatelů na Mezinárodním hudebním festivalu soudobé hudby v peruánské Limě. Pravidelně se účastní turné se sólisty Velkého divadla v Moskvě, spolupracuje s Mariinským divadlem v Petrohradu, získal nejvyšší ocenění Evropské unie umění v oblasti operního zpěvu – Zlatá Europea.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. F. Sh. (2014).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • F. Sh. «...Как проявить музыкой слово» (How to show the word by music). Objective (Журнал Oбъектив). 2014, s. 142–145. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-11. (ruský) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Filip Bandžak na Wikimedia Commons
  • Oficiální internetové stránky [online]. Filip Bandžak [cit. 2016-06-14]. Dostupné online. 
  • Oficiální internetové stránky [online]. Filip Bandžak [cit. 2016-06-14]. Dostupné online. 
  • Svoji první sólovou zkušenost na „velké scéně“ jsem získal ve svých jedenácti letech [online]. NdB (Národní divadlo Brno) [cit. 2016-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-31. 
  • Vánoce v opeře [online]. NdB (Národní divadlo Brno) [cit. 2016-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-31. 
  • Filip Bandžak [online]. dfxš (Divadlo F. X. Šaldy Liberec) [cit. 2016-06-14]. Dostupné online. 
  • Filip Bandžak Singer [online]. statuss magazine [cit. 2016-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-11. (anglicky) 
  • Filip Bandžak – baritone [online]. Music Centre Slovakia [cit. 2016-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-31. (anglicky) 
  • Cavatina di Figaro – Filip Bandžak [online]. youtube [cit. 2016-06-03]. Dostupné online. 
  • Filip Bandžak sings "That´s life" [online]. youtube [cit. 2016-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Gala concert at the Rudolfinum in Prague to support cancer treatment for children [online]. European Union of Arts [cit. 2016-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Filip Bandžak sings "Finch'han dal vino" - W.A. Mozart - Don Giovanni [online]. youtube [cit. 2016-06-14]. Dostupné online.